Suhaizat, Nazri calon Amanah di PRK Pulai, Simpang Jeram

0
126

BEKAS Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor, Suhaizan Kaiat diumumkan sebagai calon Parti Amanah Negara (Amanah) mewakili Pakatan Harapan (PH) bagi menghadapi Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Pulai, 9 September depan.

Perkara itu diumumkan Presiden Amanah, Datuk Seri Mohamad Sabu dalam kenyataan hari ini.

Sementara itu, Amanah turut mengumumkan Jurutera Majlis Perbandaran Muar, Nazri Abdul Rahman sebagai calon DUN Simpang Jeram.

Mohamad memaklumkan, nama kedua-dua calon itu telah dikemukakan Jawatankuasa Pemilihan Calon yang diketuai Naib Presiden Amanah, Adly Zahari.

“Jawatankuasa ini telah bermesyuarat dan telah mengemukakan senarai calon kepada saya serta Ahli Jawatankuasa Nasional Amanah pada 17 Ogos untuk dimuktamadkan.

“Setelah mengambil kira semua faktor dan pandangan daripada jawatankuasa ini, saya dengan ini mengumumkan calon-calon yang akan bertanding mewakili Amanah/PH serta parti-parti komponen dalam Kerajaan Perpaduan. Insya-Allah, calon-calon ini akan diperkenalkan dalam majlis memperingati Allahyarham Datuk Seri Salahuddin Ayob pada 23 Ogos ini di DUN Simpang Jeram,” katanya dalam kenyataan itu.

Suhaizan, 50, merupakan Setiausaha Politik kepada Salahuddin sewaktu Allahyarham menjawat jawatan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup.

Naib Pengerusi Amanah Johor itu pernah bertanding pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14), namun tewas kepada calon Barisan Nasional (BN) dengan majoriti 862 undi.

Susulan kemenangan PH di Johor pada PRU-14, beliau telah dilantik sebagai Speaker DUN pada Jun 2018.

Suhaizan turut bertanding pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor pada tahun 2022 di kerusi Pulai Sebatang, namun sekali lagi tewas kepada calon BN. Beliau yang memperoleh 6,148 undi kalah kepada Hasrunizah Hassan dengan majoriti 6,325 undi.

Dalam pada itu, Nazri, 56, yang telah berkhidmat lebih 30 tahun sebagai Jurutera di Majlis Perbandaran Muar merupakan Timbalan Ketua Amanah Bakri.

Beliau yang memiliki Sarjana Kejuruteraan Awam Universiti Tun Hussein Onn (UTHM) turut memegang jawatan Ketua Biro Ekonomi Pusat Khidmat DUN Simpang Jeram.

Kedua-dua PRK itu dilaksanakan disebabkan kekosongan luar jangka susulan kematian Salahuddin pada 23 Julai lepas.

Timbalan Presiden Amanah itu meninggal dunia di Hospital Sultanah Bahiyah di Alor Setar, Kedah, pada usia 61 tahun.

Suruhanjaya Pilihan Raya telah menetapkan tarikh penamaan calon pada 26 Ogos, sementara pengundian awal pada 5 September dan hari pengundian pada 9 September.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here