Negeri PN dicadang guna logo,tema Hari Kebangsaan berbeza – Fadhli

0
152

PEMUDA Perikatan Nasional (PN) akan mencadangkan supaya kerajaan negeri ditadbir komponen itu menggunakan logo dan tema Hari Kebangsaan diperkenalkannya.

Ketuanya Ahmad Fadhli Shaari hari ini memperkenalkan logo berteraskan bunga raya dengan lima kelopak yang menjadi bunga kebangsaan digabungkan elemen warna pada Jalur Gemilang, dengan tema ‘Teguh Muafakat Malaysia Sejahtera’.

Fadhli berkata logo itu bakal digunakan untuk ucapan pimpinan PN sempena Hari Kebangsaan, namun tidak menolak kemungkinan diperluaskan ke peringkat kerajaan negeri ditadbir PN iaitu Kedah, Kelantan, Terengganu dan Perlis.

“Bagi Pemuda PN, kita akan cuba bertemu kerajaan negeri sebab mereka pasti ada persiapan masing-masing. Kalau belum terlewat, kita tidak menolak kemungkinan bertemu kerajaan negeri di bawah PN untuk guna tema dan logo yang sama (untuk sambutan Hari Kebangsaan peringkat negeri),” katanya lapor Berita Harian.

Fadhli yang juga Ahli Parlimen Pasir Mas berkata, penggunaan tema dan logo berbeza dengan diperkenalkan oleh Putrajaya boleh diterima rakyat.

“Rakyat boleh menerima tindakan seperti ini yang dicerminkan PRN lalu, bahawa rakyat menerima langkah politik daripada PN,” katanya.

Pada Mei lalu, Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil mengumumkan “Malaysia Madani: Tekad Perpaduan, Penuhi Harapan” sebagai tema Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia tahun ini dengan mengangkat Malaysia Madani sebagai logo rasmi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here