Transparency International terkejut dengan keputusan Jabatan Peguam Negara mohon bebas Zahid

0
408

TRANSPARENCY International Malaysia (TI-Malaysia) melahirkan rasa terkejut dengan pembebasan yang diberikan kepada Timbalan Perdana Menteri Ahmad Zahid Hamidi dalam kes Yayasan Akalbudi, mengulangi gesaan agar kerajaan mengkaji semula pengasingan peranan antara peguam negara dan pendakwa raya.

TI-Malaysia berkata kini menjadi tanggungjawab Jabatan Peguam Negara untuk menjelaskan “sepenuhnya dan berterus-terang” kepada semua rakyat Malaysia mengapa pihak pendakwaan membuat keputusan ini dan bukannya membenarkan perbicaraan diteruskan sehingga penghakiman terakhir. 

“Melainkan keputusan mengejutkan ini dijelaskan dengan betul, kepercayaan rakyat terhadap kebebasan Jabatan Peguam Negara boleh terhakis,” katanya sambil menyatakan Zahid juga boleh memohon pembebasan penuh dalam tempoh beberapa bulan akan datang jika tiada pertuduhan baru difailkan.

TI-Malaysia berkata secara umumnya difahamkan peguam negara akan bertindak sebagai penasihat kepada kerajaan manakala pendakwa raya bertindak secara bebas dalam kes jenayah.

“Memiliki kedua-dua fungsi ini di bawah satu individu menimbulkan kemungkinan ‘konflik kepentingan’,” katanya lapor Malaysianow.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here