‘’Abang tepati janji balik awal…’’ -kata adik mangsa pesawat terhempas

0
145

Oleh WARTAWAN SATU BERITA

“SEMASA sambutan Aidiladha, abang janji nak balik awal untuk majlis pernikahan saya minggu depan. Betul, dia balik awal…” 

Itu kata-kata yang terpacul dari mulut Noorhidayah Muhamad Salleh kepada pemberita sewaktu ditemui selepas selesai majlis pengebumian jenazah abangnya, Muhamad Hafiz Muhamad Salleh, 26, yang meninggal dunia dalam kejadian jet persendirian terhempas di Bandar Elmina, Shah Alam, kelmarin. 

Menurut Noorhidayah, dia bersyukur kerana Allah mempermudahkan segala urusan abang kesayangannya itu di sepanjang perjalanan terakhir untuk dikebumikan. 

Muhamad Hafiz merupakan pekerja p-hailing yang maut setelah jet persendirian tersebut terhempas berhampiran motosikal ditungganginya ketika dia sedang bertugas melakukan penghantaran makanan kepada pelanggan. 

Katanya, segala urusan melibatkan tuntutan jenazah, perjalanan dan pengebumian berjalan lancar

“Memang bergerak pada Khamis malam, dengan niat nak ambil (jenazah) abang bawa balik. Tak ada niat lain. Sampai sahaja di sana, semua urusan sangat dipermudahkan. Allahuakbar. Allah permudahkan segalanya. Sudah tertulis begini cara dia kembali kepada Allah, namun ramai yang hadir bagi memberikan penghormatan terakhir,” katanya.

Dalam pada itu, Noorhidayah turut meminta orang ramai agar tidak terus menyebarkan video kemalangan melibatkan abangnya itu. 

“Saya memohon orang ramai mendoakan abang saya. Kepada yang memiliki video semasa kejadian, mohon jaga perasaan kami. Padam jika ada, dan hentikan penyebaran.” katanya. 

Terdahulu jenazah Muhamad Hafiz selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Al-Huda, Kampung Jerung di Sungai Petani kira-kira pukul 3 petang tadi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here