Anwar hadapi dilema besar tarik sokongan Melayu – Khairy

0
182

KEPUTUSAN pilihan raya negeri (PRN) pada Sabtu lalu memberikan dilema yang besar buat Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam menarik semula sokongan orang Melayu.

Felo Kanan Pelawat di Institut Yusof Ishak (ISEAS), Khairy Jamaluddin berkata, analisis awal menunjukkan bahawa ‘keuntungan’ Perikatan Nasional (PN) sebahagian besarnya datang daripada pengundi Melayu.

Pengundi-pengundi ini katanya, yang sebelum ini menyokong UMNO telah memindahkan sokongan mereka kepada pakatan pembangkang.

“Dilema pertamanya ialah ideologi. Adakah beliau akan tetap setia pada platform progresif dan reformisnya atau akan terus menolak PN dengan memperkenalkan dasar yang lebih konservatif?

“Pangkalannya telah bertindak balas terhadap keputusan pilihan raya dengan menggesa Anwar untuk berhenti berpihak kepada ‘hak Melayu’ dan menumpukan pada mengembangkan ekonomi, memperkenalkan pembaharuan dan memperjuangkan kepelbagaian budaya.

“Tetapi dengan ‘teguran’ sekeras-kerasnya daripada pengundi Melayu sekali lagi, Anwar boleh tergoda untuk memainkannya dalam dua cara iaitu meneruskan rancangan dan program etnosentrik dan pada masa yang sama berharap ekonomi bertambah baik untuk rakyat Malaysia biasa,” katanya dalam portal Fulcrum yang berpangkalan di Singapura, lapor Sinar Harian.

Bekas Ketua Pemuda UMNO itu menambah, dilema kedua yang dihadapi Anwar kini adalah politik kerana rakan gabungannya, UMNO yang diharap dapat menentang PN telah gagal dengan teruk.

Daripada 108 kerusi yang ditandingi UMNO, parti itu hanya menang 19, dengan kadar kejayaan 17.5 peratus iaitu yang paling teruk dalam PRN kali ini.

“Jika UMNO gagal melakukan pembaharuan dengan antara lain, memecat Presidennya yang amat tidak popular, Anwar akan menghadapi keputusan strategik yang penting.

“Beliau  boleh berpegang kepada laluan semasa dan menuju ke pilihan raya umum akan datang dengan bekerjasama dengan UMNO dan mempertimbangkan untuk mengesyorkan Pengampunan Diraja untuk bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang berjaya mengekalkan sokongan besar dalam parti.

“Sebagai alternatif, Anwar boleh berpisah dengan UMNO dan mengambil pilihan lain. Beliau boleh memperjuangkan undi Melayu dengan meningkatkan daya tarikan Parti Keadilan Rakyat kepada segmen demografi atau memanfaatkan lebih banyak kepada rakan gabungan Parti Amanah Negara, yang meraih kemenangan mengejut di satu kerusi di Kelantan,” jelasnya.

Khairy berkata, pilihan terakhir Anwar adalah menghubungi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang merupakan parti penting dalam PN.

Katanya, walaupun pilihan itu mungkin belum dapat difikirkan, perkara yang aneh pernah berlaku dalam politik Malaysia sebelum ini, sebagaimana PH berpasangan dengan UMNO.

Kesemua dilema ini, kata Khairy pasti akan membebankan Anwar yang juga Perdana Menteri dan kerajaannya dalam beberapa tahun akan datang.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here