Menteri Pendidikan mesti tegas kembalikan semula sesi penggal persekolahan pada Januari

0
176

Oleh MOHD LAZIM ENDUT

SESI pembelajaran di sekolah rendah dan menengah di negara ini dikatakan semakin bercelaru dan kalut.

Ramai golongan ibu bapa mengeluh dan keliru apabila musim baharu atau penggal persekolahan bermula pada bulan Mac, tidak seperti sebelumnya iaitu Januari.

Ini kerana, mereka sudah terbiasa setiap kali menyambut tahun baharu, maka sesi persekolahan akan bermula di mana anak-anak akan menaiki kelas daripada tahun satu kepada dua, tiga, empat, lima, enam dan ada yang memasuki kelas menengah.

Bagaimanapun, perkara ini tidak berlaku pada sesi kali ini menyebabkan semangat para pelajar untuk ke sekolah seakan pudar dan luntur.

Malah, para pelajar menyifatkan semangat untuk belajar tidak seiring dengan kehadiran tahun baharu seperti tahun-tahun sebelum ini.

Sesi persekolahan tidak bermula awal tahun pada kali ini menyebabkan semangat para pelajar untuk ke sekolah seakan pudar dan luntur

Hal ini kerana sebaik para pelajar memasuki kelas pada penggal akhir persekolahan pada Januari lalu, mereka sekadar menghabiskan masa dengan aktiviti kokurikulum termasuk sukan.

Malah, ada guru-guru juga kurang memberi tumpuan untuk belajar sebaliknya lebih tertumpu kepada majlis-majlis keraian tertentu seperti persaraan dan lawatan.

Memandangkan minggu ini merupakan penggal akhir persekolahan dan buku teks sudah lama dipulangkan, maka suasana pembelajaran juga semakin hilang.

Apa yang membimbangkan perkara ini turut dirasai oleh pelajar dalam kalangan calon peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Disaat peperiksaan SPM akan bermula, masih ada guru-guru dan sekolah menganjurkan pelbagai majlis seperti Graduasi, diadakan di hotel-hotel tertentu.

Ini merupakan penggal akhir persekolahan dan buku teks sudah lama dipulangkan, maka suasana pembelajaran juga semakin hilang.

Apa makna ini semua? Tanya beberapa ibu bapa.

Justeru pelbagai pihak meminta Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek supaya lebih tegas bagi mengembalikan semula penggal persekolahan pada bulan Januari, bukan Mac.

Ia perlu demi kelangsungan semangat anak-anak ke sekolah untuk menimba ilmu.

Sebagai menteri baharu, Fadhlina perlu membuat pertimbangan sewajarnya bukan hanya mengikut telunjuk pihak tertentu.P

Menurut presidennya, Aminuddin Awang, permulaan penggal persekolahan yang bermula pada Januari setiap tahun disifatkan bersesuaian dengan keadaan di negara ini.

Malah beliau tidak nampak wujud masalah besar sepanjang permulaan sesi persekolahan sedia ada serta sesuai dengan keadaan cuaca dan sosiobudaya negara ini.

Menjawab isu tersebut, Fadhlina memberi jaminan KPM akan mengembalikan semula takwim persekolahan yang bermula pada Januari seperti sebelum ini.

Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek

Sehubungan itu beliau berharap ibu bapa tidak perlu risau kerana pihaknya sedang berusaha ke arah itu.

Namun katanya, perkara berkenaan belum boleh dilaksanakan tahun ini memandangkan perlu menyelesaikan pelbagai justifikasi mengikut Akta Pendidikan 1996.

Pada masa sama beliau mengakui KPM banyak menerima permintaan supaya sesi persekolahan seperti sebelum ini dilaksanakan semula.

Sesi persekolahan berubah berikutan penularan wabak Covid-19 yang melanda negara dan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) menyebabkan takwim persekolahan bagi 2022/2023 bermula pada Mac 2022.

Namun, walaupun pelaksanaan PKP sudah berakhir takwim sesi persekolahan 2023/2024 masih kekal bermula pada Mac, bukan Januari.

Ini menyebabkan ramai ibu bapa kurang berpuas hati sehingga ada pihak menyifatkan menteri tersebut sebagai gagal.

Malah, ada aktivis pendidikan turut meragui kemampuan Fadhlina menerajui KPM kerana beliau dikatakan tidak mempunyai latar belakang dalam bidang berkenaan.

Justeru, Pengerusi Kumpulan Tindakan Ibu Bapa dalam Pendidikan Melaka (Magpie), Mak Chee Kin, berkata ia amat sukar dan dikhuatiri Ahli Parlimen Nibong Tebal itu akan mengambil masa yang lama untuk memahami permasalahan dalam sistem pendidikan di negara ini.

Beliau berkata, isunya bukan orang baharu atau lama, sebaliknya latar belakang beliau adalah seorang peguam dan tiada pengalaman mengendalikan isu-isu pendidikan.

Memandangkan isu ini berhubung dengan ilmu dan pendidikan di mana ia amat penting kepada para pelajar dan masa hadapan negara, penulis berharap perubahannya tidak mengambil masa terlalu lama sehingga berlaku pertukaran kerajaan yang lain.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here