PRN: 5 calon PN Terengganu jadi ‘giant killer’

0
188

Oleh MOHD LAZIM ENDUT

KESEMUA lima calon Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) mewakili Perikatan Nasional (PN) yang bertanding dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Terengganu pada Sabtu lalu menjadi sebutan ramai apabila muncul sebagai ‘giant killer’ menewaskan calon ‘heavyweight’ UMNO-BN (Barisan Nasional).

Mereka ialah Datuk Razali Idris, ustaz Khazan Che Mat, Mohd. Zawawi Ismail, Mohd. Yusop Majid dan Mohd. Husaimi Hussin bertanding di kesemua kerusi kubu kuat BN yang selama ini dianggap terlalu kebal dan sukar ditakluki.

Apa yang menarik, penampilan lima calon berkenaan buat pertama kali mewakili PN bukan sahaja diterima rakyat setempat, sebaliknya mampu melakukan kejutan di luar dugaan setelah berjaya merampas serta menawan kubu kuat dimiliki BN sejak sekian lama.

Maka itu, ramai penganalisis dan pemerhati politik tempatan menyifatkan ia adalah sebagai amaran awal kepada BN bahawa parti itu akan terus ditolak rakyat sekiranya masih tidak berubah.

Dalam PRN Sabtu lalu, Razali yang juga merupakan Pengerusi Bersatu Terengganu menjadi ‘giant killer’ selepas membuat kejutan menewaskan Pengerusi UMNO Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kijal dengan majoriti 3,758 undi.

Semua calon Bersatu bertanding di kesemua kerusi kubu kuat BN yang selama ini dianggap terlalu kebal dan sukar ditakluki.

Ahmad yang juga merupakan bekas Menteri Besar (MB) Terengganu dan penyandang di kerusi berkenaan dianggap kebal sejak tahun 1990.

Dalam pertandingan dua penjuru ini Razali yang juga Ahli Majlis Bersatu dan Ketua Penerangan Bersatu mendapat 13,403 undi manakala Ahmad pula hanya mendapat 9,645 undi.

Ini merupakan kali kedua Ahmad tersungkur kepada pihak lawan apabila tewas kepada calon Pas, ustaz Che Alias Hamid dengan majoriti agak besar, 27, 179 undi di kerusi Parlimen Kemaman pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) 19 November lalu.

Dengan kekalahan kali kedua ini bermakna Ahmad kini bukan lagi menjadi pilihan utama bagi pengundi di DUN Kijal.

Sementara itu, Ketua Bersatu Kuala Nerus, ustaz khazan Che Mat pula menjadi ‘giant killer’ setelah melakukan kejutan menewaskan seorang lagi bekas MB Terengganu, Datuk Seri Ahmad Razif Abdul Rahman dengan majoriti juga dilihat besar, iaitu 2,797 undi.

Perikatan Nasional diterajui Pas di Terengganu menyapu bersih semua kerusi DUN di negeri itu pada PRN Sabtu lalu

Khazan yang juga bekas ADUN Batu Rakit pada tahun 2004 dan bekas Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri berjaya mencipta sejarah baharu dengan menawan kerusi kebal UMN0 yang selama ini agak sukar ditewaskan dalam beberapa siri pilihan raya lalu.

Dalam PRN kali ini Khazan mendapat 12,156 undi manakala Ahmad Razif mendapat 9,359 undi.

Calon Bersatu di kerusi Telemung, Mohd. Zawawi Ismail muncul sebagai ‘giant killer’ setelah menewaskan setiausaha UMNO Terengganu, Datuk Rozi Mamat dengan majoriti 295 undi.

Telemung merupakan antara kubu kuat UMNO yang sukar ditakluki oleh mana-mana parti politik sebelum ini kerana dikatakan mempunyai ramai ahli dan penyokong setia UMNO.

Bagaimanapun pada kali ini ada dalam kalangan pengikut parti itu dikatakan telah berpaling tadah dengan beralih angin menyokong PN.

Razali yang juga merupakan Pengerusi Bersatu Terengganu menjadi ‘giant killer’ selepas membuat kejutan menewaskan Pengerusi UMNO Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kijal dengan majoriti 3,758 undi

Zawawi yang juga bekas ADUN Kuala Berang mendapat 8,380 undi manakala Rozi pula mendapat 8,085 undi.

Calon Bersatu di kerusi Permaisuri, Mohd. Yusof Majid juga menjadi ‘giant killer’ selepas menewaskan Hamdan Hamzah dengan majoriti 7,299 undi.

Mohd. Yusof yang mendapat 14,873 undi menewaskan Hamdan yang mendapat 7,299 undi.

Permaisuri juga merupakan antara kubu kuat UMNO yang agak sukar ditewaskan.

Dalam PRU14 lalu kerusi ini dimenangi calon UMNO, Abdul Halim Jusoh dengan majoriti 1,970.

Seorang lagi calon Bersatu yang menjadi ‘giant killer’ ialah Mohd. Husaimi Hussin yang berjaya menewaskan penyandang kerusi Hulu Besut, Datuk Nawi Mohamad dengan majoriti 2,860 undi.

Kemenangan lima calon Bersatu ini bermakna penampilan mereka yang sebelum ini menjadi kegusaran pihak lawan telah berjaya direalisasikan di pentas demokrasi.

Walaupun baru pertama kali bertanding Husaimi yang juga Ketua Bersatu Besut mampu membuat kejutan menawan kerusi kebal UMNO itu dalam pertandingan tiga penjuru.

Mohd. Husaimi yang mendapat 9,525 undi menewaskan Nawi juga bekas Ketua UMNO Bahagian Besut yang mendapat 6,665 undi dan calon Bebas Che Harun Kamariah Abdullah yang mendapat 180 undi serta hilang deposit.

Dengan kemenangan lima calon Bersatu ini bermakna penampilan mereka yang sebelum ini menjadi kegusaran pihak lawan telah berjaya direalisasikan di pentas demokrasi.

Apa yang membanggakan mereka bukan sahaja mampu meraih undi popular, tetapi juga berjaya menjadi ‘giant killer’ menewaskan calon ‘heavyweight’ dipertaruhkan oleh BN. – SB

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here