Sindiket jenayah kaut untung ketidaktentuan politik Malaysia

0
157

Oleh Abu Ubaidillah Rahman

KUMPULAN Kumpulan jenayah terancang terutama sindiket penyeludupan dan haram dipercayai mengambil kesempatan untuk mengaut untung daripada ketidaktentuan politik di Malaysia dan isu-isu ekonomi disebabkan pandemik Covid-19.

Pengarah Urusan Advokasi Runcit dan Jenama Dagang cawangan Malaysia (RTBA Malaysia), Datuk Fazli Nordin berkata, ini adalah susulan pergolakan politik baru-baru ini yang menyebabkan peningkatan kadar pengangguran dan penurunan tahap pendapatan isi rumah.

Memetik laporan Pejabat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengenai dadah dan jenayah bertajuk “Jenayah dan Ketidakstabilan”, beliau berkata, kajian menunjukkan kaitan jelas antara ketidakstabilan politik dan pertambahan aktiviti kumpulan jenayah terancang.

Lazimnya, kata beliau, penjenayah mengaut keuntungan apabila kerajaan mengalih pandangan daripada isu-isu keselamatan dan penguatkuasaan serta cabaran-cabaran ekonomi.

“Pergolakan politik di Malaysia belum mencapai tahap kritikal, namun kita sudah pun melihat peningkatan aktiviti penyeludupan barangan haram dalam beberapa bulan kebelakangan ini, terutama penyeludupan rokok,” ujar beliau.

Menurut Fazli, sindiket jenayah terancang membawa masuk dalam bilangan besar rokok seludup dari negara lain, termasuk Indonesia dan Vietnam, menggunakan kapal kargo besar dan berlabuh sebelum sempadan perairan negara ini.

“Operasi licik membabitkan orang asing dan orang tempatan yang bersubahat kemudiannya membawa rokok-rokok itu menerobos pantai yang luas untuk diedarkan ke seluruh Malaysia,” ujarnya.

Beliau menjelaskan, elemen paling membimbangkan dalam keseluruhan operasi pasaran gelap ini ialah pendedahan mengenai wujudnya ketua jenayah atau ‘Dons’ menyerupai Mafia yang berada di puncak carta organisasi jenayah mengawal segala aspek perniagaan haram bernilai berbilion ringgit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here