Bekas MP dapat kebenaran cabar sekatan blog oleh SKMM

0
562

BEKAS ahli parlimen Wangsa Maju Wee Choo Keong diberi kebenaran untuk memfailkan semakan kehakiman terhadap Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) kerana menyekat akses ke blognya.

Kebenaran itu diberikan oleh Hakim Amarjeet Singh, yang mendengar perkara itu di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini.

Menerusi media sosial, Wee berkata ini adalah kali pertama perkara seumpama itu dibawa ke mahkamah untuk diputuskan.

“Kita mesti hentikan sikap Abang Besar dan menjadi ‘budak suruhan’,” tulisnya di platform media sosial X, atau sebelum ini Twitter.

Awal bulan ini, Wee dan pengguna X Salim Iskandar menggesa kerajaan memenuhi janjinya untuk melindungi kebebasan bersuara, walaupun berdepan dengan pendapat yang bertentangan, kerana blog mereka menghadapi tindakan keras daripada pengawal selia internet negara itu.

Wee berkata bahawa dia dinafikan hak untuk mendapatkan keadilan apabila SKMM menyekat akses ke blognya, yang mempunyai lebih daripada 1,000 artikel dalam tempoh 18 tahun lepas, tanpa pemberitahuan terlebih dahulu.

Wee kemudian memfailkan permohonan untuk semakan kehakiman bagi membatalkan keputusan SKMM.

Peguam Rafique Rashid Ali, yang sebelum ini bersuara menentang sekatan sewenang-wenangnya oleh SKMM, mengalu-alukan keputusan hari ini, berkata mahkamah sentiasa melindungi hak perlembagaan dan hak asasi kebebasan untuk bersuara.

Mengulas lanjut, Rafique berkata walaupun SKMM mempunyai kuasa untuk mengawal selia internet, ia tidak seharusnya melampaui sempadan penapisan dengan menyekat laman web secara sepihak.

“SKMM mesti menghentikan tindakan menyekat sepihak ini. Beri mereka yang terjejas hak untuk mempertahankan diri,” katanya, lapor Malaysiakini.

Melangkah ke hadapan, Rafique mengesahkan bahawa semakan kehakiman penuh perlu didengar, dan dalam proses itu, SKMM mesti membalas perkara yang dikemukakan oleh Wee.

Keputusan itu dibuat susulan beberapa laman web berita dalam talian disekat oleh SKMM.

Mereka yang terjejas termasuk MalaysiaNow, UtusanTV, dan TV Pertiwi.

Ini meskipun Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil pernah berkata bahawa laman web berita tidak akan disekat sementara menunggu siasatan.

SKMM enggan mengulas tindakannya, hanya berkata ia bertindak mengikut undang-undang dan tidak boleh mengulas kes tertentu sehingga siasatan selesai.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here