Ahmad Zahid harus berundur elak UMNO jadi tidak penting dalam politik negara – Penganalisis

0
209

 KERAJAAN perpaduan berisiko kehilangan lebih banyak sokongan politik jika UMNO tidak berubah, kata seorang penganalisis politik.

Ahmad Fauzi Hamid dari Universiti Sains Malaysia berkata, prestasi buruk UMNO di peti undi “tidak mengejutkan”, dan parti itu mesti bermuhasabah.

“UMNO perlu menukar kepimpinan di peringkat atasan. Presidennya, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, harus berundur sebagai ketua dan timbalan perdana menteri sehingga beliau dibebaskan daripada pertuduhan mahkamah, atau ia akan terus menjadi tidak penting dalam politik negara.

“Selain itu, ia juga tidak akan dapat undi Melayu yang amat diperlukan kerajaan perpaduan,” katanya.

“Selain itu, ia juga tidak akan dapat undi Melayu yang amat diperlukan kerajaan perpaduan,” katanya.

Fauzi berkata, PH akan kehilangan lebih banyak sokongan Melayu kepada pembangkang dengan mengorbankan rakan kongsi kerajaan perpaduannya, seterusnya melemahkan pengaruh Perdana Datuk Seri Menteri Anwar Ibrahim terhadap keputusan dasar.

“Risikonya ialah beliau (Anwar) akan terus mengasingkan penyokong akar umbi UMNO yang memindahkan undi mereka kepada PN semasa pilihan raya negeri ini,” katanya.

Azmi Hassan dari Akademi Nusantara berkata, keputusan pilihan raya pada dasarnya mengekalkan status quo, dengan PH-BN mengekalkan Selangor, Pulau Pinang dan Negeri Sembilan, dan PN meneruskan penguasaannya di Kelantan, Terengganu dan Kedah.

“PH-BN mengekalkan Pulau Pinang dan Negeri Sembilan dengan majoriti dua pertiga, dan Selangor dengan majoriti mudah. Ini penting kerana PN tidak boleh mendakwa mereka memenangi pilihan raya negeri atau rakyat tidak berpuas hati dengan kerajaan persekutuan,” katanya kepada FMT.

Bagaimanapun, katanya, prestasi buruk UMNO menunjukkan “masalah besar”, dan lebih ramai pengundi Melayu beralih taat setia daripada parti itu.

Azmi berkata, UMNO kehilangan sokongan Melayu menyebabkan PH berada dalam kedudukan sangat sukar.

“Saya rasa masalah UMNO adalah di luar kawalan Anwar. Semuanya bergantung kepada presiden parti Zahid dan ahli UMNO,” katanya.

“Mereka perlu melakukan sesuatu, dengan bersuara sekuat-kuatnya bahawa terdapat masalah.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here