SPRM tahan lelaki disyaki terlibat sindiket penyeludupan sisik tenggiling

0
109

SEORANG lelaki yang diburu Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana disyaki terlibat dengan sindiket penyeludupan dan pelupusan sisik tenggiling antarabangsa serta menyogok penguat kuasa, ditahan Selasa lepas.

Menurut sumber SPRM lelaki berumur 43 tahun itu ditahan di ibu pejabat SPRM di sini pada kira-kira 6 petang dan kini direman empat hari bermula semalam selepas Majistret Nor Syakirah Che Hashim membenarkan permohonan reman itu di Mahkamah Majistret Shah Alam.

Penahanan lelaki itu disahkan Pengarah Bahagian Pengubahan Wang Haram dan Pelucuthakan Harta SPRM Datuk Mohamad Zamri Zainul Abidin yang dihubungi hari ini.

Beliau berkata kes disiasat mengikut Seksyen 17(a) Akta SPRM 2009 dan Seksyen 4 (1) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (AMLATFPUAA) 2001.

Media sebelum ini melaporkan SPRM berjaya menumpaskan sindiket penyeludupan dan pelupusan sisik tenggiling antarabangsa yang dipercayai turut menyogok penguat kuasa serta terbabit aktiviti pengubahan wang haram, dalam serbuan di Klang, Selangor dan ibu kota pada 14 Julai lepas.

Menerusi serbuan di Klang, suruhanjaya itu merampas hampir dua tan sisik haiwan itu yang bernilai kira-kira RM23.4 juta, manakala di Kuala Lumpur pula rampasan membabitkan beberapa kenderaan mewah yang mempunyai kaitan dengan sindiket tersebut.

Setakat 17 Julai lepas, SPRM menahan lapan individu dipercayai terlibat sindiket penyeludupan dan pelupusan sisik tenggiling antarabangsa yang dipercayai turut menyogok penguat kuasa serta terbabit aktiviti pengubahan wang haram.

BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here