Bom AEON Klebang: Penghantar makanan bersalah buat panggilan palsu

0
502

SEORANG penghantar makanan mengaku bersalah di Mahkamah Majistret di Ipoh, hari ini atas tuduhan membuat panggilan bom palsu di AEON Mall Klebang, Chemor, minggu lepas.

Tertuduh, Mohammad Nasriq Samsudin, 37, membuat pengakuan itu selepas tuduhan terhadapnya dibacakan di hadapan Majistret S. Punitha.

Mengikut pertuduhan, dia yang masih bujang didakwa melakukan ugutan jenayah terhadap seorang lelaki lain melalui telefon dengan mengatakan terdapat bom akan meletup di AEON Mall Klebang.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di Tingkat 1, Pejabat Pengurusan AEON Mall Klebang, kira-kira jam 4.15 petang, 23 Ogos lalu.

Mahkamah menjatuhkan hukuman penjara sehari dan denda RM4,000 atau penjara selama lima bulan jika tertuduh gagal membayar denda. – Foto Astro AWANI

Tertuduh didakwa di bawah Seksyen 507 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga dua tahun.

Ketika ditanya Majistret, tertuduh memberitahu mahkamah bahawa dia tidak menyedari bahawa perbuatannya itu satu kesalahan.

Mahkamah kemudiannya menjatuhkan hukuman penjara sehari dan denda RM4,000 atau penjara selama lima bulan jika tertuduh gagal membayar denda.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Muhammad Fahmi Kamaluddin manakala tertuduh diwakili peguam dari Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK) Siti Hajar Hamzah.

Pada Khamis, media melaporkan, polis menahan seorang lelaki berhubung panggilan bom palsu di pusat membeli belah AEON Mall Klebang, dekat Ipoh, petang Rabu.

Bagaimanapun, pemeriksaan menyeluruh yang dilakukan dengan bantuan Unit Pemusnahan Bom (UPB) IPK Perak, bomba dan Angkatan Pertahanan Awam, tidak menemui sebarang objek meragukan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here