Parti komponen BN ganti kerusi ditandingi MCA,MIC – Zahid

0
167

KERUSI  diperuntukkan kepada MCA dan MIC yang memutuskan tidak bertanding pada PRN akan ditandingi komponen Barisan Nasional (BN) yang lain, kata Pengerusinya Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi.

Bagaimanapun Zahid tidak menjelaskan lanjut sama ada kerusi itu akan ditandingi Umno atau rakannnya dikenali Friends of BN terdiri daripada Parti Makkal Sakti, Parti Cinta Malaysia, Barisan Kemajuan India Se-Malaysia, Kongres India Muslim Malaysia, Parti Bersatu India Malaysia (MUIP) dan Parti Punjabi Malaysia (PPM).

Selain UMNO, MCA dan MIC, BN turut dianggotai Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS) yang bagaimanapun lebih cenderung sebagai parti tempatan bertanding di Sabah.

Portal FMT melaporkan, Ahmad Zahid yang juga Presiden Umno berkata perkara itu akan dibincangkan pada mesyuarat Dewan Tertinggi BN pada 10 Julai.

“Kita sebenarnya telah tetapkan kerusi (untuk) MCA dan MIC, kalau itu keputusan mereka…kita akan bincangkan. Kalau tak nak ambil (MCA dan MIC tidak bertanding), (kita) akan letak (tanding) bawah BN,” katanya selepas majlis perhimpunan bulanan Kementerian Kemajuan Desa Dan Wilayah.

Semalam, MCA dan MIC mengumumkan tidak akan bertanding PRN di Selangor, Negeri Sembilan, Pulau Pinang, Kedah, Terengganu dan Kelantan untuk memfokuskan kepada proses pengukuhan parti.

Ahmad Zahid menafikan dua parti itu memboikot BN dan menghormati serta yakin mereka mempunyai alasan sendiri.

“Mereka juga akan bantu kempen dan akan terus kerjasama,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here