Jalaluddin bakal MB Negeri Sembilan?

0
659

AHLI Parlimen Jelebu, Datuk Seri Jalaluddin Alias dikatakan bakal dilantik menjadi Menteri Besar Negeri Sembilan yang baru sekiranya Barisan Nasional (BN) mendominasi Pilihan Raya Negeri (PRN) Negeri Sembilan.

Sepekulasi tersebut mula timbul ketika ini dan berpandangan Jalaluddin mungkin akan bertanding di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Lui yang ketika ini disandang Mohd. Razi Mohd. Ali.

Mohd Razi adalah Timbalan Ketua UMNO Bahagian Jelebu dan dikatakan sedia memberi laluan kepada Jalaluddin sekiranya diarahkan berbuat demikian.

Bagaimanapun sehingga hari ini belum ada kata putus daripada Pakatan Harapan (PH) dan BN mengenai pengagihan kerusi selain memuktamadkan siapa Menteri Besar Negeri Sembilan sekiranya gabungan itu menang di negeri ini.

Desas-desus itu timbul berikutan Jalaluddin dilihat memiliki kelebihan kerana pernah menjadikan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) selama dua penggal, Exco kerajaan negeri selain mempunyai pengalaman sebagai pengerusi syarikat berkaitan kerajaan dan Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan.

Jalaluddin antara Ketua Bahagian UMNO di negeri itu yang mengekalkan jawatan apabila menang tanpa bertanding pada pemilihan kali ini, lapor Harian Metro.

Sementara itu, ditanya mengenai desas-desus itu ketika ditemui di Kompleks UMNO Jelebu, semalam, Jalaluddin hanya menjawab ringkas: “No komen”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here