Perwakilan Bersatu teguh di belakang Presiden

0
445

BIAR difitnah dengan pelbagai dakwaan tidak berasas, sayap Perwakilan Bersatu tetap teguh bersama Presiden parti, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengharungi proses perbicaraan yang dikatakan pelbagai pihak sebagai pendakwaan terpilih.

Ini terbukti apabila Dewan Wawasan Menara PGRM di Cheras dipenuhi lebih 2,000 perwakilan sempena Perhimpunan Agung Tahunan (PAT) Bersatu kali kelima.

Sayap Bersekutu Bersatu Sungai Buloh, Gana Pragasam Sebastian,54, walaupun sedih dengan apa yang terjadi dia tetap akan terus berada di belakang Muhyiddin.

“Semua tahu apa yang terjadi dekat Muhyiddin adalah konspirasi terancang dari pihak lawan. Ini semua untuk melemahkan parti dan sayap perwakilan untuk berdepan Pilihan Raya Negeri (PRN) yang akan diadakan tidak lama lagi.

“Saya sendiri tidak akan patah semangat bersama rakan-rakan yang lain untuk terus berdiri di belakang Muhyiddin bersama-sama mengharungi ujian ini,” katanya ketika ditemui SatuBerita di Penara PGRM, Cheras, hari ini.

Bagi Ketua Srikandi Muda Pulau Pinang, Nurzawani Abd Salam,34 berkata, sayap perwakilan sepakat untuk tidak membenarkan Muhyiddin meletak jawatan meskipun beliau ada menyatakan untuk berbuat demikian.

“Kami sama sekali tidak akan menerima perletakan jawatan abah dan mahua bah terus mengemudi Bersatu sebagai presiden.

“Biarpun diasak dengan pelbagai tekanan, kami tidak akan patah semangat untuk terus membuktikan bahawa abah tidak bersalah dan semua pendakwaan adalah konspirasi politik dendam semata-mata,” katanya.

Bagi Ketua Penerangan Srikandi Muda Malaysia, Puteri Najwa Othman, 28 berkata propaganda yang diwujudkan oleh pihak parti lawan menunjukkan mereka takut dengan bayang-bayang sendiri.

“Mereka tiada sebab untuk melemahkan Bersatu, sengaja untuk mencalatkan imej parti

sebab itu mereka sengaja adakan dakwaan ini untuk melemahkan semangat sayap perwakilan dan presiden.

“Ketika ini akaun parti pula dibekukan, lebih menyukarkan pergerakan kami menjelang PRN. Tapi itu tidak mengapa, kerana kami sanggup keluarkan wang sendiri demi kelangsungan parti,” katanya.

Bagi Norhanani Abu Hassan, 32, berkata Srikandi kini dalam usaha melancarkan tabung Srikandi Muda Prihatin sebagai sokongan kepada kepada Muhyiddin.

“Tabung ini juga sebagai salah satu inisiatif selain tabung ‘hibah Abah’ sebagai solidariti kami terhadap Muhyiddin.

“Insya-Allah kami akan melancarkan tabung ini dan yang pasti ia bukan akaun peribadi dan akan dibuka menggunakan akaun parti,” katanya.

Naib Ketua Bahagian Dungun, Amirul Fdhli Che Ismail, 38 berkata, pendakwaan terhadap Muhyiddin adalah untuk menjatuhkan kreadibiliti Muhyiddin sebagai presiden.

“Keputusan PRU-15 baru-baru ini adalah signal kepada parti pihak lawan. Ini menyebabkan mereka takut dengan kebangkitan orang Melayu yang sokongannya berpihak kepada PN dan bukan lagi UMNO.

“Kalau betul kerajaan Madani adalah kerajaan telus, kenapa hanya akaun parti Bersatu sahaja yang disiasat dan bukan akaun parti lain.

“Lebih malang adalah ia akaun parti dan bukan akaun peribadi seperti sesetengah pihak yang menerima dana dikreditkan ke akaun peribadi,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here