Ops Bas Pekerja; 7 van kilang disita di Pulau Pinang

0
225

Oleh WARTAWAN SATU BERITA


JABATAN Pengangkutan Jalan (JPJ) Pulau Pinang menyita sebanyak tujuh buah van kilang dalam Ops Bas Pekerja di sekitar kawasan Perindustrian Batu Kawan dan Bandar Cassia, semalam.

JPJ Pulau Pinang dalam satu kenyataan hari ini berkata, operasi itu dilakukan dengan memberi tumpuan terhadap kenderaan perkhidmatan awam (KPA) khususnya bas dan van pekerja yang membawa operator pengeluaran di kawasan berkenaan.

Katanya, daripada tujuh kenderaan yang disita, tiga daripadanya didapati dipandu oleh warga asing manakala sebuah kenderaan lagi dikesan berstatus lupus dan ‘scrap’.

Operasi dilakukan dengan memberi tumpuan terhadap kenderaan perkhidmatan awam (KPA) khususnya bas dan van pekerja yang membawa operator pengeluaran

Tambahnya, kesalahan lain yang dikesan dalam operasi itu ialah tiada lesen memandu (biasa) dan tiada lesen memandu Kenderaan Perkhidmatan Awam (PSV), Lesen Kenderaan Motor (LKM) tamat tempoh serta tiada perlindungan insurans.

“Turut dikesan ialah tindakan menyalahgunakan LKM iaitu menggunakan van persendirian untuk membawa penumpang.

“Selain itu, terdapat juga beberapa kesalahan teknikal seperti tayar haus berlebihan, lampu isyarat dan brek tidak berfungsi serta tidak menyelenggarakan kenderaan dengan baik,” demikian menurut kenyataan itu.

Turut dikesan ialah tindakan menyalahgunakan LKM iaitu menggunakan van persendirian untuk membawa penumpang.

Tambah kenyataan tersebut, seramai 10 warga asing turut ditahan oleh Jabatan Imigresen negeri yang turut serta dalam operasi terbabit.

Dalam pada itu, JPJ Pulau Pinang menasihatkan pemandu dan pengusaha KPA supaya mematuhi peraturan dan undang-undang yang dikuatkuasakan semasa menjalankan perkhidmatan.

“Selain itu, mereka juga perlu memastikan kenderaan tersebut juga berada dalam keadaan baik dan selamat kerana keselamatan jalan raya adalah tanggungjawab bersama,” katanya. – SB

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here