Kena bincang dalam Kabinet tarikh pembubaran Parlimen – Takiyuddin 

0
226

PERDANA Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob perlu berbincang terlebih dahulu dalam Kabinet berhubung pembubaran Parlimen bagi membolehkan Pilihanraya Umum ke-15 (PRU15) diadakan.

Setiausaha Agong Pas, Datuk Seri Takiyuddin Hassan berkata jemaah menteri boleh memberikan pandangan berhubung perkara tersebut sebelum Perdana Menteri membawa cadangan itu kepada Yang di-Pertuan Agong untuk mendapat perkenan.

“Perdana Menteri kena bawa ke Kabinet, biar Kabinet putuskan.

“Jemaah menteri akan tentukan dan Perdana Menteri akan menasihati Agong untuk membubarkan (Parlimen) atau tidak,” katanya ketika ditemui di program Cakna Rakyat DUN Tanjung Mas, di sini, pagi tadi.

Takiyuddin menjelaskan, Kabinet sebelum ini tidak pernah membincangkan soal tarikh, kesesuaian dan perkara lain berhubung PRU15.

Pas, katanya, akur dengan segala keputusan asalkan iaberlandaskan perlembagaan dan peraturan.

Bagaimana pun, tegas Takiyuddin, sekiranya PRU15 dilangsungkan tahun ini, Dewan Undangan Negeri (DUN) yang dikuasai Pas di Terengganu, Kedah dan Kelantan tidak akan dibubarkan.

“Dalam Kabinet tak pernah bincang soal tarikh, kesesuaian tarikh dan sebagainya.

“Kita Pas juga tidak akan membubarkan DUN di negeri negeri yang kita kuasai, itu jelas,” katanya seperti dilaporkan Astro AWANI.

Mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO semalam bersetuju untuk Parlimen dibubarkan dalam masa terdekat bagi membolehkan Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) diadakan tahun ini.

Setiausaha Agung UMNO Datuk Seri Ahmad Maslan berkata, berdasarkan keputusan itu, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob akan mempersembahkan tarikh pembubaran kepada Yang di-Pertuan Agong selaras Perkara 40(1) Perlembagaan Persekutuan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here