171,000 liter diesel seleweng dirampas, terbesar di Pulau Pinang

0
231

Oleh WARTAWAN SATU BERITA

SATU sindiket penyelewengan minyak diesel berjaya ditumpaskan selepas Pejabat Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (PPDNHEP) Pulau Pinang menyerbu sebuah di sebuah stor di Bukit Minyak semalam.

Dalam serbuan kira-kira pukul 9.45 pagi itu, sebanyak 171,000 liter minyak diesel yang dianggarkan bernilai RM342,180 iaitu rampasan terbesar membabitkan diesel bersubsidi yang diseleweng di Pulau Pinang setakat ini.

Menurut Pengarah PPDNHEP Pulau Pinang, S. Jegan berkata, dalam serbuan hasil risikan pihaknya selama empat hari itu, seramai empat lelaki warga tempatan turut ditahan.

Katanya, turut disita dalam serbuan selepas risikan selama empat hari itu adalah sebuah lori kanvas 10 tan dan tiga buah lori tangki bernilai RM190,000 dengan nilai rampasan keseluruhan berjumlah RM532,180.

Menurut beliau, siasatan lanjut mendapati lori kanvas itu telah diubah suai dan dimuatkan dengan lapan unit tong plastik kosong berkapasiti 1,000 liter setiap satu.

“Selain itu, terdapat lima buah ‘skid tank’, dua buah lori ‘bonded’, dua buah lori kargo dan lima buah lori tangki di dalam premis yang sama yang menyimpan barang kawalan berjadual iaitu minyak diesel dengan jumlah anggaran 171,000 liter iaitu melebihi had simpanan yang dibenarkan,” katanya kepada pemberita semalam.

Menurut Jegan, siasatan mendapati pemilik premis itu menipu apabila mengisytiharkan hanya memiliki sejumlah 35,000 liter diesel bersubsidi dalam simpanan iaitu jumlah yang dibenarkan.

Sehubungan itu katanya, kes tersebut disiasat di bawah Akta Kawalan Bekalan 1961 yang mana jika sabit kesalahan boleh dikenakan penalti sehingga RM1 juta atau penjara selama tiga tahun atau kedua-duanya sekali bagi kesalahan pertama untuk individu.

Bagi kesalahan kedua dan seterusnya pula tambah beliau, denda tidak melebihi RM3 juta atau penjara tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya boleh dikenakan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here