Saksi di Singapura setuju beri keterangan siasatan kes suami Zeti

0
251

POLIS Diraja Malaysia (PDRM) mengesahkan beberapa  saksi di Singapura sudah bersetuju untuk diambil keterangan bagi membantu siasatan kes suami bekas gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Datuk Dr Tawfiq Ayman.

Ia susulan dakwaan Dr Tawfiq menerima dana berkaitan 1Malaysian Development Berhad (1MDB).

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman, Datuk Mohd Kamarudin Md Din berkata, sepasukan pegawai penyiasat akan ke negara terbabit pada 29 hingga 31 Mac ini.

“Siasatan di negara terbabit adalah bagi mendapatkan keterangan dan juga dokumen yang diperlukan. InsyaAllah dengan dapatnya keterangan dan dokumen kita boleh teruskan dan rujuk semula kertas siasatan ke Timbalan Pendakwa Raya.

“Kita ada saksi-saksi di sana membabitkan perbankan, jadi saksi dari pihak bank itu bersetuju untuk memberi kerjasama,” katanya pada sidang media, di Menara KPJ, Kuala Lumpur, hari ini.

Mohd Kamarudin berkata, mungkin terdapat beberapa tambahan keterangan saksi lain bergantung kepada keadaan.

Terdahulu, Tawfiq yang juga suami kepada Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz menerusi firma guaman Tetuan Jagjit, Ariff & Co menjelaskan tidak pernah menerima sebarang bentuk rasuah daripada sesiapa.

Beliau menegaskan tidak mengenali individu bernama Tim Leissner atau Roger Ng jauh sekali bertemu atau berkomunikasi dengan mereka.

Kenyataan itu hadir susulan keterangan diberikan Leissner yang juga bekas Pengerusi Goldman Sachs pada prosiding perbicaraan terhadap bekas pegawai bawahan syarikat perbankan itu, Roger Ng di Mahkamah Tinggi Brooklyn, New York, baru-baru ini.

Dalam perbicaraan itu, Leissner dilaporkan menyebut kegiatan rasuah membabitkan Tawfiq mengenai projek usaha sama PetroSaudi-1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Sebelum ini, SPRM dilapor mendedahkan, sekurang-kurangnya RM65 juta dana berkaitan 1MDB diambil balik dari Singapura disimpan syarikat milik Tawfiq.

Siasatan ke atas Tawfiq itu dibuat mengikut Seksyen 4(1)(a) Akta Pencegahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 dengan kenyataan suami dan seorang anak Zeti itu dirakam pada April tahun lalu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here