Sabah hargai bantuan AS dalam memerangi Covid-19

0
463

Oleh Abu Ubaidillah Rahman

KERAJAAN negeri Sabah menzahirkan penghargaan kepada Amerika Syarikat (AS) di atas bantuan kepada Malaysia, khususnya negeri ini dalam memerangi pandemik Covid-19.

Menerusi satu panggilan video kepada Duta Besar AS ke Malaysia Brian D Mcfeeters semalam, Ketua Menterinya, Datuk Hajiji Noor berkata, kerajaan negeri itu dan AS sentiasa menjaga hubungan dua hala yang baik serta mesra.

“AS telah menyumbang satu juta dos vaksin ke Malaysia dan memberi jaminan tambahan bantuan berkaitan Covid-19 kepada Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia. Kami berterima kasih atas bantuan yang diberikan oleh AS kepada Malaysia dan Sabah dalam bidang pendidikan, pemuliharaan alam dan baru-baru ini, usaha mengekang pandemik Covid-19.

“Bantuan ini akan mempercepatkan usaha kita dalam menangani cabaran disebabkan Covid-19,” katanya dalam kenyataan. hari ini.

Hajiji juga berterima kasih kepada komitmen Mcfeeters berkaitan peruntukan RM4.23 juta untuk usaha pemuliharaan hidupan liar bagi melengkapkan program mengenai perlindungan hidupan liar yang sedang diadakan di Sabah.

Mcfeeters juga menawarkan kerjasama dalam pemuliharaan hutan, berpandukan kepada program ‘Heart of Borneo’ (HoB), inisiatif pemuliharaan rentas sempadan yang meluas ke Brunei, Indonesia dan Malaysia.

Menurut kenyataan, Hajiji dan Mcfeeters turut berbicara berkaitan pelbagai isu termasuk MA63, pemerdagangan manusia, pendatang haram, dan kerjasama kedutaan AS dengan Universiti Malaysia Sabah (UMS) dalam menangani keganasan dan ekstremisme.

Mcfeeters yang menjawat jawatan sebagai Duta Besar AS ke Malaysia pada Februari lalu, berhasrat untuk melawat Sabah, yang juga destinasi terkenal dalam kalangan ramai rakyat AS kerana tarikan alam semulajadinya dan Gunung Kinabalu yang ikonik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here