‘Betul ke DAP sudah berubah atau hanya indah khabar dari rupa’

0
759

KENYATAAN pimpinan UMNO kononnya DAP yang juga komponen Pakatan Harapan (PH) sudah berubah dan menjadi lebih sederhana didakwa pemimpin BERSATU sebagai indah khabar daripada rupa.

Naib Presiden BERSATU, Datuk Dr Radzi Jidin, berkata DAP masih bertindak sebagai ‘abang besar’ yang tidak mempedulikan saranan rakan gabungan itu sekali gus akan mengekalkan perjuangan parti mereka.

Katanya, malah DAP menunjukkan sifat sebenar parti itu apabila tetap bertegas tidak akan menggugurkan agenda negara sekular dan ‘Malaysian Malaysia’ walaupun disarankan UMNO Pulai.

“Apabila Ketua UMNO Bahagian Pulai (Datuk Nur Jazlan Mohamed) membuat kenyataan bahawa DAP perlu gugurkan agenda negara sekular dan perlu keluarkan Malaysian Malaysia bagi menarik orang Melayu, dia (DAP) cakap, dia tak nak keluarkan.

“UMNO sudah tak ada kuasa dan sekarang ini pemimpin UMNO dilihat hanya mampu sembang sahaja dengan pendapat dan saranan mereka tidak dipedulikan.

“BERSATU sebelum ini sudah bersama DAP dan sudah nampak warna sebenar parti itu sebelum memutuskan meninggalkan gabungan PH,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Ceramah Perdana bersama Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin di Kempas, di sini, malam tadi.

Hadir sama, Setiausaha Agung PN, Datuk Seri Hamzah Zainudin, Presiden GERAKAN, Datuk Dr Dominic Lau Hoe Chai, Ketua Penerangan PN, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dan calon PN bagi PRK Parlimen Pulai, Zulkifli Jaafar.

Semalam, Setiausaha Agung DAP, Anthony Loke, dilaporkan berkata parti itu tidak perlu menggugurkan agenda Negara Sekular dan slogan ‘Malaysian Malaysia’ kerana persefahaman sudah dicapai antara parti dalam gabungan sebelum terbentuknya Kerajaan Perpaduan.

Loke dilaporkan berkata, sebelum Kerajaan Perpaduan dibentuk, semua parti membuat perjanjian dan bersetuju tidak akan menyentuh prinsip serta perlembagaan parti masing-masing.

Beliau dilaporkan berkata, pada masa sama, DAP juga tidak pernah meminta parti lain meminda perlembagaan kerana semua parti mempunyai prinsip perjuangan atau ideologi masing-masing.

“DAP kini sudah jadi parti ‘sembang’ seolah-olah mereka sahaja yang bersih namun sebaliknya menerima pemimpin parti bermasalah integriti. Kini pimpinan UMNO bukan main mendukung DAP malah pemimpin UMNO kata, DAP telah berubah banyak,” katanya.

Beliau yang juga Ketua Penyelaras Pilihan Raya PN Parlimen Pulai, berkata kemenangan PN pada PRK kali ini akan menghantar isyarat jelas kepada kerajaan, sebagaimana yang berlaku pada Pilihan Raya Negeri (PRN) di Selangor, 12 Ogos lalu.

“Pengundi Parlimen Pulai perlu gunakan peluang pada hari mengundi 9 September nanti untuk pastikan pada PRK kali ini, kita dapat hantar isyarat jelas kepada kerajaan PH-BN.

“Isyarat itu penting untuk menunjukkan kepada mereka (kerajaan) supaya faham rakyat tolak mereka dan inginkan yang jauh lebih baik,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here