Pemantau media global kecam sekatan media di Malaysia

0
414

PEMANTAU media global, Reporters Without Borders (RSF) hari ini mengecam tindakan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) terhadap beberapa laman berita yang menerbitkan kandungan mengkritik kerajaan, menggesa Kementerian Komunikasi dan Digital untuk menghentikan sekatan sedemikian. 

“RSF sangat bimbang dengan gelombang sekatan oleh pihak berkuasa Malaysia ini, tanpa sebarang penjelasan atau tindakan undang-undang, terhadap laman berita yang mengkritik kerajaan. 

“Kami menggesa Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil, untuk menghentikan sekatan ini, yang hanya boleh memberi kesan negatif kepada demokrasi Malaysia,” kata Pengarah Biro Asia-Pasifik RSF Cédric Alviani dalam satu kenyataan.

Selasa lalu, lapan wartawan kanan dan pemilik media memberi amaran kepada suruhanjaya itu supaya tidak bertindak sebagai “Big Brother” berikutan beberapa siri ancaman dan sekatan ke atas organisasi media di negara ini, berkata ia adalah peringatan kepada amalan pentadbiran terdahulu untuk mendiamkan pengkritik ke atas elit politik.

“Apa yang lebih membimbangkan adalah kebanyakan kandungan yang dilabelkan sebagai ‘menyinggung’ itu hanyalah laporan dan pendapat yang dianggap kritikal terhadap Kerajaan,” kata wartawan terkemuka, Johan Jaaffar dan A Kadir Jasin; bekas pengerusi Bernama Azman Ujang; bekas pengarang Bernama, Yong Soo Heong dan Zakaria Wahab, serta aktivis veteran media Hussamuddin Yaacob, Chamil Wariya dan G Manimaran dalam satu kenyataan bersama.

RSF berkata wartawan bebas dan media kekal menjadi sasaran pihak berkuasa walaupun terdapat peningkatan dalam situasi kebebasan media di Malaysia sejak beberapa tahun kebelakangan ini. 

Badan pemantau itu memetik saman fitnah ketua SKMM terhadap wartawan penyiasat Lalitha Kunaratnam kerana melaporkan dakwaan konflik kepentingan terhadap suruhanjaya itu.

Pada Jun, Fahmi diserang selepas portal berita MalaysiaNow disekat selama 48 jam.

SKMM tidak menjawab pertanyaan berulang kali untuk mendapatkan penjelasan. 

Pada Julai, sebuah lagi portal berita, UtusanTV, yang dikendalikan oleh bekas kakitangan syarikat media Utusan Melayu yang kini ditutup, turut disekat.

SKMM juga menyekat akses ke atas laman sesawang Malaysia Today yang dikendalikan oleh pengkritik kerajaan Raja Petra Kamarudin, serta sebuah blog yang dikendalikan oleh bekas ahli Parlimen DAP Wee Choo Keong. 

Terbaru, suruhanjaya itu menyekat TV Pertiwi, sebuah portal berita dalam talian yang mengkhususkan kandungan video pendek dan podcast berkaitan politik.

Sementara itu, SKMM, dalam maklum balasnya, berkata suruhanjaya itu bertanggungjawab untuk mengawal selia industri komunikasi dan multimedia, sambil menambah bahawa ini termasuk peranannya untuk memastikan platform dalam talian tidak melanggar undang-undang Malaysia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here