Kestabilan apa tanpa sokongan Melayu, Afif soal Anwar

0
206

SETIAUSAHA Perikatan Nasional (PN) Selangor Dr Afif Bahardin hari ini mempertikaikan kenyataan Datuk Seri Anwar Ibrahim mengenai kestabilan politik selepas Pilihan Raya Negeri (PRN) 12 Ogos lalu, mengatakan perdana menteri sudah hilang keyakinan majoriti pengundi Melayu.

Afif, yang memenangi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Taman Medan, mengatakan PRN baru-baru ini, menunjukkan penurunan sokongan orang Melayu terhadap gabungan Pakatan Harapan-Barisan Nasional (PH-BN), manakala PN memperoleh 73% sokongan masyarakat.

“Bagaimana perdana menteri boleh mengatakan kestabilan politik sedangkan beliau jelas kehilangan undi dan keyakinan majoriti orang Melayu?

“Tiada perdana menteri sejak merdeka yang mendapat kurang sokongan orang Melayu berbanding Anwar Ibrahim. Ini tidak pernah berlaku sebelum ini, dan ini terjadi. 

“Daripada membuat rancangan yang kukuh dan berkesan untuk menangani masalah ekonomi rakyat, Anwar dan rakan-rakannya dalam PH menghabiskan masa dengan menyalahkan lawan mereka sebagai ‘pengkhianat’. 

“Ini jelas tidak menyentuh hati pengundi, yang tidak berminat dengan Anwar dan permusuhan kecil dan mementingkan diri PH,” katanya, lapor MalaysiaNow.

Semalam Anwar dilaporkan sebagai berkata kerajaan gabungannya berjaya mengekalkan kuasa dan kestabilan politik pada PRN. 

Dalam wawancara eksklusif dengan CNBC, beliau juga berkata PH dan rakan kongsinya masih memegang majoriti “sangat selesa” dua pertiga di Parlimen. 

Afif bagaimanapun menyifatkan kenyataan Anwar sebagai “kosong, khayal dan menggelikan”. 

Beliau juga mempertikaikan kenyataan yang menganggap pengundi Melayu sebagai “pelampau” dan sebahagian daripada “gelombang hijau”, menyifatkannya “terang-terang tidak benar”.

“Pengundi Melayu sebenarnya sedang menghantar mesej kepada PH-BN tentang kebimbangan mereka terhadap kos sara hidup dan kebimbangan ekonomi.

“Mereka juga menunjukkan melalui peti undi rasa jijik mereka terhadap gandingan Anwar yang tidak suci dengan presiden Umno yang dicemari rasuah, Ahmad Zahid Hamidi. 

“Sudah tiba masanya untuk Anwar dan PH-BN menghentikan cubaan yang tidak berkesudahan untuk menggambarkan bahawa semuanya baik-baik saja dalam kerajaan mereka yang goyah tanpa sokongan Melayu. 

“Sebaliknya, mereka harus cuba mentadbir dengan berkesan dan mengurangkan masalah ekonomi rakyat yang semakin meningkat,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here