Bekas kontraktor ngaku tak bersalah kemuka dokumen palsu mesin perah susu

0
151

SEORANG bekas kontraktor mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini atas tujuh pertuduhan mengemukakan pesanan penghantaran dan invois mengandungi pernyataan palsu berhubung pembekalan mesin pemerah susu serta lembu bernilai RM3.7 juta.

A. Dominic Antoni, 52, mengaku tidak bersalah selepas semua pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Azura Alwi, lapor Sinar Harian.

Mengikut pertuduhan pertama dan kedua, lelaki itu didakwa mengemukakan dua pesanan penghantaran yang mengandungi pernyataan palsu kepada penolong pegawai veterinar membabitkan pembekalan bekas pemerah susu dan mesin penyejuk susu lembu bernilai RM1.55 juta sedangkan ia tidak pernah dibekalkan.

Bagi pertuduhan ketiga hingga keenam, dia didakwa mengemukakan pesanan penghantaran dan invois yang mengandungi pernyataan palsu berhubung pembekalan 441 lembu yang mana 171 lembu daripadanya bernilai RM1.96 juta tidak pernah disediakan.

Pertuduhan ketujuh pula, tertuduh didakwa mengemukakan pesanan penghantaran yang mengandungi pernyataan palsu berhubung pembekalan tempat memerah susu bernilai RM350,000 padahal ia tidak dibekalkan.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di Jabatan Perkhidmatan Veterinar Malaysia di Wisma Tani, Presint 4, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan Putrajaya, antara 16 April 2015 dan 5 September 2017.

Semua pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 18 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 dan boleh dihukum dibawah Seksyen 24(2) akta sama, membawa hukuman maksimum penjara 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda jumlah suapan atau RM10,000 mengikut mana-mana yang lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya SPRM, Irwan Shah Abdul Samat sementara tertuduh diwakili peguam, Karthigesan Shanmugam.

Semasa prosiding, Irwan Shah mencadangkan, tertuduh diberi ikat jamin sebanyak RM500,000 dengan seorang penjamin berserta syarat tambahan perlu melaporkan diri di pejabat SPRM Kedah sekali sebulan.

Bagaimanapun, Karthigesan yang merayu agar kadar itu dikurangkan kerana Dominic tidak mempunyai pekerjaan tetap dan melakukan kerja rencam.

Selepas mendengar permohonan daripada kedua-dua pihak, Azura membenarkan tertuduh diikat jamin diikat jamin sebanyak RM150,000 dengan seorang penjamin dan memenuhi syarat tambahan iaitu melapor diri di ibu pejabat SPRM Sungai Petani, setiap bulan.

Mahkamah menetapkan 12 Julai ini untuk sebutan semula kes dan serahan dokumen.

https://www.facebook.com/plugins/like.php?href=https://wartarakyat.com.my/index.php/2023/06/13/bekas-kontraktor-ngaku-tak-bersalah-kemuka-dokumen-palsu-mesin-perah-susu/&layout=button_count&show_faces=false&width=105&action=like&colorscheme=light&height=21

Previous articleMAQIS rampas 740 kilogram daging kerbau dari India

Wartawan WartaRakyat

RELATED ARTICLESMORE FROM AUTHOR

Mahkamah

‘Kantoi’ kahwin lain, warga emas didakwa pukul isteri pertama

Mahkamah

Gelandangan marah tak dipanggil ‘baby’ kena denda RM300

Mahkamah

Pemilik kelab komedi fail permohonan baharu semak tuduhan jenayah siber

LEAVE A REPLY

Logged in as Zulhisham Isahak.Log out?

RECENT POSTS

Malaysia tidak iktiraf tuntutan waris Sultan Sulu-Saifuddin

Admin – March 3, 2022

Terus istiqamah menjuarai perpaduan

Admin – September 30, 2021

Tular buaya muncul lagi di perairan Port Dickson

Admin – July 29, 2022

Dua lori kantoi bawa diesel subsidi RM176,539

Admin – April 13, 2022

Pegawai operasi didakwa rompak bersenjata, cedera warga emas

Wartawan WartaRakyat – May 26, 2023

Warta Rakyat adalah portal berita memaparkan isu semasa, terkini dalam dan luar negara. Ia juga menyajikan Analisis, Rencana dan Kolumnis yang memberi perspektif secara objektif,tepat dan menyeluruh.
Portal ini dikendalikan oleh pasukan wartawan yang berpengalaman dalam bidang kewartawanan arus perdana.

   

POPULAR POSTS

Bimbing anak muda tidak undi pemimpin rasuah – Sultan Nazrin

March 21, 2022

Ahmad Zahid tawar diri jadi PM?

August 10, 2021

Muhyiddin dan reaksi terkejut ‘Sadiq Segaraga’ segelintir pemimpin UMNO

September 12, 2021

POPULAR CATEGORY

© WartaRakyat | Powered by VigorMind

Skip to toolbar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here