Datuk antara enam direman tipu hasil lombong emas RM25 juta

0
221

ENAM individu termasuk seorang bergelar Datuk ditahan reman Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagi membantu siasatan berhubung kes penipuan melibatkan penjualan deklarasi penjualan hasil perlombongan emas bernilai RM25 juta.

Perintah reman dikeluarkan oleh Majistret Leona Dominic Mojiliu bermula hari ini hingga Jumaat selepas pegawai pendakwa SPRM Asmawi Kulup Lam membuat permohonan itu di Mahkamah Majistret Tawau di Tawau.

Kesemua suspek terdiri lima lelaki dan seorang wanita berusia antara 42 hingga 67 tahun sebelum itu ditahan untuk siasatan mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan di Pejabat SPRM Tawau pada tengah malam tadi, lapor Sinar Harian.

Kesemua suspek termasuk ketua pegawai eksekutif dan pengarah syarikat disyaki memperdaya kerajaan Sabah dengan mengemukakan penyata penjualan yang mempunyai butiran palsu bagi mengelak serta membayar royalti sebenar kepada kerajaan negeri terhadap hasil emas yang di lombong di Bukit Mantri di Tawau.

Difahamkan emas sebanyak 100 kilogram bernilai RM25 juta itu tidak dilaporkan penghasilannya yang sepatutnya menyumbang pembayaran royalti sebanyak RM1.25 juta kepada kerajaan Sabah bagi tempoh bermula 2020 hingga 2022.

Penipuan itu dibuat melalui pakatan dua syarikat yang mana semua suspek mempunyai kepentingan di dalamnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here