Pengimport telur gagal sampaikan surat saman kepada Azmin

0
146

SEBUAH syarikat yang memfailkan saman fitnah sivil terhadap Datuk Seri Azmin Ali gagal menyampaikan surat tuntutan saman itu kepadanya secara peribadi.

Sehubungan itu, plaintif J&E Advance Tech Sdn. Bhd. memohon kepada mahkamah untuk menyampaikan kertas kausa ke atas Azmin melalui perkhidmatan gantian.

“Permohonan ini dibenarkan pada 28 April lalu dan mahkamah mengarahkan kami supaya menyerahkan kertas kausa ke atasnya dengan menyiarkan notis itu dalam akhbar The Star.

“Kami telah menghantar permohonan itu kepada pasukan pengiklanan The Star dan masih menunggu jawapan,” kata peguam plaintif Elyse Ng Zi Qian kepada Malaysiakini.

Perkhidmatan gantian lazimnya hanya dibenarkan setelah plaintif telah berusaha sedaya mungkin untuk menyerahkan surat tuntutan berkenaan kepada defendan melalui cara tradisional.

Pada 3 April lalu, J&E Advance Tech cuba menghantar surat tuntutan ganti rugi RM20 juta kepada Azmin kerana mendakwa bahawa ahli perniagaan, Deepak Jaikishan memperoleh kontrak kerajaan untuk mengimport telur melalui rundingan terus.

Syarikat itu mahu menyaman Azmin berhubung ucapannya pada perhimpunan Ceramah Perdana: Solidariti Menentang Jenayah yang diadakan di Dewan Dato Ustaz Gadzil Noor, Taman Melewar, Kuala Lumpur pada 11 Mac.

Azmin adalah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Antarabangsa dan pernah menjadi menteri Kabinet yang memegang portfolio perdagangan antarabangsa dan industri.

Putrajaya sebelum ini telah membenarkan pengimportan bekalan telur dari India sebagai langkah sementara menangani kekurangan bekalan.

Deepak sebelum ini menafikan dia mempunyai hubungan dengan J&E Advance Tech. Semakan maklumat syarikat itu dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia mendapati Deepak tidak disenaraikan sebagai pemegang saham mahupun sebagai pengarah dalam firma itu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here