Suami isteri aktif edar dadah ditahan, pelbagai dadah hampir RM300,000 dirampas

0
173

POLIS Pulau Pinang menahan sepasang suami isteri berusia 42 dan 46 tahun yang aktif mengedar pelbagai jenis dadah dalam serbuan di Gelugor, Ahad lalu dan merampas pelbagai jenis dianggarkan bernilai RM282,464.

Ketua Polis Daerah Timur Laut, Asisten Komisioner Soffian Santong berkata, pasangan tersebut ditahan di tepi jalan di pukul 12 tengah hari yang mana ketika itu, polis turut menemukan satu peket plastik dadah syabu seberat 310 gram bernilai RM31,000 bersama suspek wanita.

Jelasnya, hasil soal siasat dan dipandu arah oleh suspek, polis kemudian menyerbu sebuah kondominium di Gelugor dan menjumpai sejumlah dadah yang disimpan di situ.

Antaranya, kata beliau, sebanyak tujuh peket plastik setiap satu berisi dadah syabu seberat 6,48 kilogram (kg) bernilai RM233,604 dan sembilan ketulan mampat daun-daun kering ganja setiap satu dibalut dengan plastik lutsinar seberat 6,28 kg.

Selain itu, ujarnya, turut ditemukan adalah sebanyak lima peket plastik lutsinar setiap satu berisi daun-daun kering ganja seberat 856 gram dengan nilai keseluruhan RM17,860.

“Pasangan ini mempunyai rumah sendiri di Batu Uban, namun mereka menyewa kondominium tersebut dengan harga RM1,300 sebulan untuk dijadikan tempat penyimpanan serta pembungkusan semula dadah-dadah berkenaan sebelum dijual,” katanya dalam sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Timur Laut, di Georgetown hari ini.

Tambah Soffian, siasatan awal mendapati, kegiatan mengedar dadah itu hanya dilakukan oleh si suami, namun diambil alih isterinya selepas dia menghidap penyakit kronik seperti kencing manis, penyakit jantung dan buah pinggang.

Jelasnya, pasangan suami isteri yang merupakan penganggur dan tidak mempunyai anak itu mengedar dadah kepada pembeli di sekitar negeri ini menggunakan motosikal.

Katanya, hasil saringan air kencing ke atas kedua-dua suspek mendapati mereka positif dadah dan turut mempunyai rekod kesalahan lampau bersabit kes dadah.

“Ujar beliau, kes itu disiasat di bawah seksyen 39 Akta Dadah Berbahaya 1952 dan kedua-dua suspek ditahan reman bermula 6 Mac hingga 12 Mac ini,” katanya.

Tambah beliau, tindakan juga diambil di bawah Akta Dadah Berbahaya (perlucuthakan harta) 1988 yang mana barang kemas yang dianggarkan bernilai RM12,800 dan kenderaaan yang dianggarkan bernilai RM11,000 turut disita.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here