Apa nasib KJ…diberi amaran, digantung atau dipecat?

0
374

Oleh Zulkiflee Bakar

PADA hari terakhir Perhimpunan Agung UMNO pada Sabtu lalu, Ahmad Zahid Hamidi yang akan mengekalkan jawatan Presiden selepas ia tidak ditandingi memaklumkan Lembaga Disiplin akan memutuskan tindakan ke atas Khairy Jamaluddin (KJ).

Bekas Ahli Parlimen Rembau itu yang dalam PRU-15 ‘dicampak’ bertanding di Parlimen Sungai Buloh berhadapan kemungkinan dipecat kerana mendakwa ada pewakilan hantu pada perhimpunan tersebut.

Kalaupun dipecat ia bukanlah mengejutkan, sebaliknya ramai sudah menjangkakannya. Ia memandangkan sejak awal lagi KJ memang dianggap ‘ancaman’ kepada individu tertentu di peringkat kepimpinan. Populariti KJ dalam kalangan rakyat pelbagai kaum khususnya anak muda meresahkan kelompok tersebut.

Prestasi KJ di Kementerian Kesihatan juga menarik perhatian ramai hinggakan dalam media sosial ada desakan supaya KJ dilantik sebagai Senator selepas beliau kalah di kerusi Parlimen Sungai Buloh yang sejarahnya memang kawasan hitam pekat kepada BN.Namun ia tidak menjadi kenyataan, KJ tidak dilantik apa-apa jawatan dalam Kabinet mahupun parti.  Semua orang tahu dalam UMNO siapa yang dilantik kerana memuji dan siapa yang dipinggirkan kerana bercakap perkara benar.

Bak kata seorang pemimpin ‘dok dalam UMNO kena ikut arus kalau nak selamat’ walaupun parti sedang menuju kehancuran.

Lagipun pemilihan UMNO akan berlangsung tidak lama lagi bagi sesetengah pemimpin dalam parti itu ‘Langkah Khairy’ dianggap ‘ancaman’ yang harus dihentikan.

Kemungkinan juga kalaupun tidak dipecat Khairy akan ‘dicampak’ dalam keadaan ‘hidup pun tidak, mati pun tidak’ maksudnya digantung keahlian bagi mengelakkan beliau bertanding dalam pemilihan parti dan selepas itu tidak diberi apa-apa jawatan termasuk tidak dipilih jadi calon pilihan raya.

Mungkin kepada kelompok pembodek dan pengampu dalam UMNO, mereka gembira jika KJ dikenakan tindakan tetapi jangan lupa ia juga akan membawa bencana politik lebih buruk kepada UMNO.

Faktanya, dalam UMNO ketika ini tiada pemimpin yang lebih popular daripada KJ, yang ada pun popular ‘sebab lain’.

Penulis bukanlah peminat KJ tetapi penulis sentiasa menghormati karisma dan kebolehan beliau untuk menjadi pemimpin masa depan bukan sahaja untuk UMNO dan negara. Lima tahun lagi majoriti pemimpin yang ada sudah tidak relevan untuk membawa UMNO bertarung dalam PRU-16 kerana pola pengundi sudah berubah. Apatah lagi kalau pemimpin itu asyik kalah dalam pilihan raya walaupun bertanding di kawasan dianggap selamat.

Apapun sama-samalah kita tunggu keputusan Lembaga Disiplin tetapi khabarnya bukan sahaja KJ tetapi juga beberapa orang lagi turut akan dikenakan tindakan? Siapa? Kenapa? Sebab mereka bercakap benar demi menyelamatkan parti, walaupun UMNO sudah nazak dan perlu diselamatkan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here