Tidak sekat mana-mana individu mahu sertai PN-Muhyddin

0
344

PERIKATAN Nasional (PN) tidak menghalang mana-mana individu yang mahu menyertai gabungan itu, kata Pengerusinya, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) itu berkata, perkara tersebut sudah menjadi dasar parti dalam gabungan berkenaan yang terdiri daripada pelbagai kaum dan agama.

“Dasar parti-parti kita ini, sesiapa yang nak menjadi ahli kita tak pernah halang (dan) sekat.

“Itu keputusan sejak awal (dan) kita buat begitu pasal ini (PN) adalah parti yang mewakili pribumi, Bumiputera, Islam dan parti saya (Bersatu) pun ada yang bukan Islam. Jadi, itu terpulang pada pihak masing-masing.

“Bagi kita, soal menjadi keahlian itu tak menjadi masalah (tetapi) soal nak jadi calon itu adalah soal atau ada pertimbangan lain yang perlu diambil kira,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas Program Minum Petang Bersama Jentera PN Hulu Terengganu di Kuala Berang, malam tadi.

Sementara itu, Muhyiddin menjangkakan tiada perubahan calon pada saat akhir bagi menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

Beliau berkata, ini kerana senarai nama calon berkenaan sudah diputuskan dan dimuktamadkan, apatah lagi tarikh penamaan calon juga semakin hampir.

“Yang ada sekarang, kita sudah putuskan dan sudah ada persetujuan berapa Pas dapat, Bersatu dapat dan kita kena muktamad (soal calon) pasal harinya sudah sampai dan tempoh yang cukup dekat,” katanya, lapor portal Bersatu.

Semalam, PN mengumumkan bertanding 169 kerusi Parlimen dan 116 kerusi Dewan Undangan Negeri di Pahang, Perlis dan Perak pada PRU-15.

Menerusi jumlah itu, Bersatu bertanding 74 kerusi, Pas bertanding di 64 kerusi Parlimen manakala Gerakan diberikan 20 kerusi Parlimen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here