Wanita didakwa subahat rompakan palsu bunuh suami

0
292

SEORANG wanita berdepan hukuman mati apabila dihadapkan ke Mahkamah Majistret Klang, atas pertuduhan membunuh suaminya dalam satu rompakan palsu di sekitar Klang, Selangor minggu lalu.

Namun, tiada sebarang pengakuan direkodkan daripada Leong Eng Eng, 37, selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Majistret Noorjidah Mohd. Jusan.

Turut didakwa, tiga lelaki termasuk dua beradik iaitu Lim Yon Hay, 36; Lim Yon Loon, 31, dan Mok Kum Loon, 37.

Mengikut pertuduhan, Eng Eng yang juga jurubahasa bebas bersama pasangan beradik itu didakwa membunuh dengan mengakibatkan kematian Chow Tiam Hee, 41.

Selain itu, Kum Loon didakwa bersubahat membantu Eng Eng bersama dua beradik berkenaan untuk membunuh mangsa.

Perbuatan itu dilakukan di sebuah rumah di Taman Anika Baru, Sungai Udang, Klang antara pukul 1.20 hingga 1.40 pagi, 15 September lalu.

Justeru, mereka melakukan kesalahan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman mati, jika sabit kesalahan.

Timbalan Pendakwa Raya, Mohd. Asnawi Abu Hanipah yang mengendalikan kes tidak menawarkan kos ikat jamin terhadap semua tertuduh.

Peguam yang mewakili Eng Eng, Jarrett Ong bagaimanapun memohon jaminan kerana anak guamnya mempunyai tanggungan dua anak berusia lima dan tujuh tahun selain memberi kerjasama baik dengan polis.

Memetik laporan Kosmo!, Noorjidah menolak permohonan itu dan menetapkan sebutan kes pada 21 November depan.

Dua lagi tertuduh iaitu Yon Loon dan Kum Loon masing-masing diwakili peguam Ethan Tan dan Ayasamy Velu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here