2 bekas DO didakwa terima sogokan wang, tiket kapal terbang, iPhone untuk isteri, teman wanita

0
305

BEKAS pegawai daerah Gombak dan Sepang didakwa di Mahkamah Sesyen Shah Alam atas pertuduhan menerima rasuah ribuan ringgit, termasuk tiket kapal terbang, barangan ubah suai rumah, wang untuk membeli kereta serta iPhone untuk isteri dan teman wanita.

Shukri Mohamad Hamin, 49, berdepan empat pertuduhan menerima sogokan antara 28 Feb 2020 hingga 22 Mei 2021 ketika menjadi pegawai daerah Gombak dan yang dipertua (YDP) Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS).

FMT melaporkan, tertuduh didakwa menerima tiket kapal terbang bernilai RM13,200 untuk isterinya Juhaida Yamin, wang pendahuluan RM30,000 bagi membeli kereta Honda Civic, kereta Toyota Corolla bernilai RM7,711 dan barangan ubah suai rumah bernilai RM11,229.

Semua suapan itu didakwa diterima daripada Azizul Ab Majid yang mempunyai hubungan dengan tugas rasmi Shukri bagi melantik enam syarikat kontraktor melakukan kerja pembersihan, menurap jalan dan naik taraf perkuburan sekitar daerah Hulu Selangor serta Gombak.

Menurut pertuduhan, syarikat terbabit adalah Lingkaran Usaha Enterprise, Zey Hasnor Enterprise, Cahaya Auni Enterprise, C Norman Bina Enterprise, Saiful Amat Enterprise dan Intro Global Enterprise.

Di mahkamah sama, Mohamad Zain A Hamid, 48, didakwa atas enam pertuduhan rasuah yang didakwa berlaku antara 24 Julai 2019 hingga 15 Jan 2021 ketika tertuduh memegang jawatan YDP Majlis Daerah Kuala Langat (MDKL) dan pegawai daerah Sepang.

Tertuduh didakwa menerima suapan dalam bentuk tiket kapal terbang, dua unit iPhone XS masing-masing untuk isteri serta teman wanitanya dan dua basikal keseluruhannya bernilai RM18,070.

Barangan itu juga diterima daripada Azizul sebagai balasan untuk membantu syarikat bawah seliannya mendapat sebut harga dan inden di MPKL, menurut kertas pertuduhan.

Selain dua bekas pegawai daerah itu, Muhammad Hafiz Shaari, 43, berdepan enam pertuduhan yang didakwa dilakukan antara 12 Nov 2020 hingga 26 Jun 2021 ketika tertuduh memegang jawatan bekas timbalan YDP Majlis Perbandaran Sepang.

Tertuduh didakwa menerima pelbagai jenis barangan, juga daripada Azizul. Antara barangan diterimanya pendingin hawa, basikal, iPhone 12 Pro, upah pemasangan sengkuap rumah dan Samsung Smart TV yang keseluruhannya berharga RM15,131.

Dalam pada itu, seorang juruukur bahan MDKL Muhammad Asyraf Mohammad Jasni pula didakwa atas empat pertuduhan menerima wang berjumlah RM51,100 daripada Azizul antara 24 Dis 2019 hingga 6 Nov 2020.

Semua tertuduh didakwa mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya sekali jika disabitkan kesalahan.

Pendakwaan dikendalikan timbalan pendakwa raya, Rasyidah Murni Adzmi, Natrah Fareha Rahmat dan Mohd ‘Afif Ali. Tertuduh kecuali Shukri diwakili peguam Amir Aizat.

Semua mereka mengaku tidak bersalah.

Rozillah menetapkan 26 Okt sebagai tarikh sebutan semula kes dengan mahkamah menetapkan wang jaminan sebanyak RM15,000 bagi Shukri, Zain dan Hafiz manakala RM10,000 dengan seorang penjamin untuk Asyraf.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here