Lelaki OKU rogol adik dipenjara 14 tahun, 8 sebatan

0
599

SEORANG lelaki orang kurang upaya (OKU) kudung kaki kanan dijatuhi hukuman penjara 14 tahun dan lapan sebatan di Mahkamah Sesyen di Kota Bharu, Kelantan, hari ini selepas mengaku bersalah merogol adik kandungnya, November tahun lalu.

Tertuduh, penganggur berusia 21 tahun yang bertongkat membuat pengakuan itu sejurus pertuduhan dibacakan terhadapnya di hadapan Hakim Mohd Zul Zakiqudin Zulkifli.

Menurut laporan BH Online, mengikut pertuduhan, tertuduh didakwa melakukan persetubuhan dengan mangsa berusia 13 tahun ketika kejadian dan perhubungan itu adalah tidak dibenarkan di bawah undang-undang, hukum agama dan adat untuk berkahwin dengan remaja itu.

Perbuatan itu didakwa dilakukan tertuduh di sebuah rumah di Ketereh, Kelantan, antara jam 10 hingga 11 malam pada 1 hingga 7 November 2021.

Bagi kesalahan itu, tertuduh didakwa mengikut Seksyen 376B (1) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara tidak lebih 10 tahun dan tidak lebih daripada 30 tahun serta sebat jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwa Raya Wan Nurul Hanini Wan Ahmad Shukry, manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Terdahulu, Wan Nurul Hanini memohon mahkamah menjatuhkan hukuman setimpal kerana tertuduh sudah mengaku perbuatan keji yang dilakukan terhadap adik kandung sendiri.

“Ketika kejadian, mangsa berusia 13 tahun dan masih tidak dapat membezakan baik atau buruk sesuatu perbuatan.

Perbuatan itu meninggalkan kesan trauma kepada mangsa dan sepatutnya tertuduh memberi teladan yang baik dan menjaga maruah adiknya,” katanya.

Mengikut fakta kes, tertuduh merogol adiknya November tahun lalu dan mengugut akan memukul mangsa sekiranya memaklumkan kejadian kepada orang lain.

Pada 28 April lalu, mangsa pergi ke Klinik Kesihatan Lundang Paku, di sini, kerana tidak sihat dan pada masa sama, ibunya berusia 46 tahun menyuruh mangsa supaya memeriksa di bahagian perut yang dijalankan oleh pegawai perubatan.

Mangsa kemudian dirujuk ke Jabatan Kebajikan Masyarakat dan Hospital Raja Perempuan Zainab II, sebelum pemeriksaan di Hospital Kajang, Selangor mengesahkan mangsa mengandung.

Mahkamah menjatuhkan hukuman penjara 14 tahun terhadap tertuduh bermula daripada tarikh ditangkap iaitu pada 3 Jun lalu dan lapan sebatan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here