Tiba masa PH bergerak ke depan, fikir pengganti Anwar, kata Loke

0
185

PAKATAN Harapan (PH) tidak boleh lagi terus menamakan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai satu-satunya calon Perdana Menteri bagi gabungan itu selepas kalah teruk pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka minggu lalu, kata Anthony Loke.

Tumpuan PH kini sebaliknya perlu lebih kepada agenda reformasi, bukan semata-mata tentang mencalonkan Anwar sebagai Perdana Menteri, menurut Setiausaha Organisasi Kebangsaan DAP itu ssperti dilaporkan The Malaysian Insight.

“Dan PH perlu terbuka untuk menerima sekutu baharu, selagi mana parti itu bersedia menyokong agenda reformasi,” tambahnya.

Beliau juga berkata sudah tiba masanya kedudukan Anwar sebagai ketua pembangkang dan presiden PKR dikaji semula.

PH terdiri daripada PKR, DAP, Amanah dan Pertubuhan Kinabalu Progresif Bersatu (UPKO).

Gabungan itu hanya menang lima daripada 28 kerusi DUN yang ditandingi dalam PRN Melaka, iaitu empat dari DAP dan Amanah satu kerusi. PKR tewas di semua 11 kerusi.

Barisan Nasional menang besar apabila menyapu 21 daripada 28 kerusi, sekali gus membolehkannya membentuk kerajaan negeri dengan majoriti dua pertiga, manakala Perikatan Nasional menang dua kerusi.

Anthony Loke berkata berkata sudah tiba masanya kedudukan Anwar sebagai ketua pembangkang dan presiden PKR dikaji semula.

Loke seterusnya berkata PH perlu berhenti mengulangi pendirian bahawa tiada pemimpin lain yang berwibawa untuk menggantikan Anwar.

“Jika tidak, PH akan menemui jalan buntu. PH perlu meneroka hala tuju baharu.”

Bekas Menteri Pengangkutan itu berkata demikian pada forum bersama penganalisis politik Dr Wong Chin Huat dan Dr James Chin pada Khamis.

Loke bagaimanapun berkata pandangan itu bukanlah pendirian rasmi DAP tetapi hanya pendapat peribadi beliau.

“Perkara ini perlu diputuskan Anwar sendiri, dan saya berpendapat beliau perlu diberi masa untuk menimbang langkah seterusnya,” kata Ahli Parlimen Seremban itu.

Gesaan supaya Anwar berundur mula timbul sejak keputusan PRN Melaka diumum Sabtu lalu. ADUN Bilut Lee Chin Chen juga dari DAP, pada Isnin menyeru Anwar berundur sebagai ketua pembangkang dan menggesa PH meneroka hala tuju baharu secepat mungkin.

Mengulas gesaan itu, dua lagi pemimpin DAP memberitahu The Malaysian Insight isu tersebut masih belum dibincangkan parti.

“Perkara ini bukan sahaja dihadapi PH tetapi juga Barisan Nasional.

“Ramai pengikut kami beritahu mereka mahukan generasi lama digantikan dengan pemimpin muda kerana mereka sudah muak. Mereka mahu calon yang lebih muda memimpin negara.”

Sementara itu, seorang lagi pemimpin parti itu mengesahkan isu mengenai pengganti Anwar belum dibincangkan lagi.

“Bagaimanapun, kami terbuka dalam hal ini. PH perlu meneroka kemungkinan lain,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here