PRK: 25 permit ceramah, kempen diluluskan

0
135

SEBANYAK 25 permit ceramah dan kempen sempena Pilihan Raya Kecil (PRK) di Johor diluluskan polis, setakat semalam.

Jurucakap Media PRK Johor, Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor, Superintendan Ibrahim Mat Som memberitahu, daripada jumlah itu, 20 permit adalah di kawasan Parlimen Pulai, manakala lima lagi bagi kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Simpang Jeram.

“Bagi kawasan Parlimen Pulai, dua permit ceramah dan 18 permit kempen diluluskan manakala bagi kawasan Dun Simpang Jeram, dua permit ceramah dan tiga permit kempen sudah diluluskan,” katanya menerusi kenyataan media, hari ini.

Beliau berkata, sehingga kini, tiada sebarang kertas siasatan yang dibuka.

Pada masa masa, beliau menasihatkan supaya semua parti serta kumpulan penyokong menghormati antara satu sama lain serta tidak melakukan kerosakan terhadap poster, banner, bendera, kain rentang mana-mana parti politik dengan mencabut atau membakarnya.

“Hal ini adalah satu perbuatan khianat dan menyalahi undang-undang dan boleh dikenakan tindakan di bawah Seksyen 427 Kanun Keseksaan.

“Kami juga menasihatkan supaya setiap calon pilihan raya yang ingin mengadakan kempen, mengikuti peruntukan undang-undang di bawah Seksyen 24B(3) Akta Kesalahan Pilihanraya 1954 dan tidak menyentuh isu 3R iaitu agama, kaum dan institusi diraja dan kekalkan ketenteraman awam.

“Tindakan akan diambil kepada semua pihak tanpa mengira parti jika menyentuh isu berkenaan,” katanya, lapor Berita Harian.

Beliau berkata, sekiranya mempunyai sebarang permasalahan yang timbul, mana-mana pihak boleh merujuk kepada pihak polis untuk tindakan selanjutnya berlandaskan undang-undang yang sedia ada.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here