Siapa sebenar ‘gila’, ‘jumud’, ‘khianati prinsip federalisme?

0
204

KERAS sekali kenyataan Ahmad Zahid Hamidi apabila mengulas cadangan Ketua Pemuda Perikatan Nasional (PN), Ahmad Fadhli Shaari supaya tiga negeri ditadbir gabungan itu menggunakan logo dan tema Hari Kebangsaan berbeza sebagai jumud.

Kata Ahmad Zahid yang juga Timbalan Perdana Menteri, ‘’ “Dia ni gila ke apa? Ini bukan soal politik, sebaliknya soal bendera dan perayaan Hari Kebangsaan adalah agenda nasional. Jadi, saya fikir jangan dipolitikkan perkara ini. Saya fikir dia tidak layak jadi Ahli Parlimen, kalau sikapnya yang jumud (berfikiran sempit) begitu.”

Beliau mengulas cadangan PN untuk menggunakan logo berteraskan bunga raya dengan lima kelopak yang menjadi bunga kebangsaan digabungkan elemen warna pada Jalur Gemilang dengan tema “Teguh Muafakat Malaysia Sejahtera”. Ia berbeza dengan Kerajaan Pusat yang mengumumkan “Malaysia Madani: Tekad Perpaduan, Penuhi Harapan” sebagai tema Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia tahun ini dengan mengangkat Malaysia Madani sebagai logo rasmi.

Tidak pasti sama ada Ahmad Zahid ketika menjawab soalan itu dalam keadaan emosi atau tidak, memandangkan beliau sememangnya tertekan selepas UMNO kalah teruk di tangan Perikatan Nasional (PN) pada PRN di 6 negeri baru-baru ini.

Tetapi apa yang pasti Zahid terlupa bahawa pada tahun 2012 Pakatan Rakyat pernah membuat langkah yang sama apabila menolak menggunakan tema Hari Kebangsaan 2012 Kerajaan Barisan Nasional (BN) iaitu ‘Janji Ditepati, sebaliknya mahu menggunakan logo dan tema sendiri iaitu ‘’Sebangsa, Senegara, Sejiwa’’.

Mungkin Zahid sudah lupa apa apa ‘cikgunya’ kata ketika mempertahankan tindakan Pakatan Rakyat itu.

Berikut sedutan kenyataan Anwar semasa menjawab soalan wartawan berhubung tindakan pakatan berkenaan:

’Teman Hari Merdeka itu patut inklusif. Ia tidak tema propaganda UMNO-BN. Saya tidak fikir ia menjadi satu masalah kalau orang gunakan ‘Sebangsa, Senegara, Sejiwa’…apa yang boleh memecah belahkan?’’

‘’Ada orang kata ini nampak seolah-olah dekat (slogan) 1Malaysia…saya tidak ada masalah dengan slogan itu. Empat negeri itu (di bawah Pakatan Rakyat) kita akan kemukakan (cadangan) sebab kita akan ada mesyuarat Pakatan Rakyat.Kita belum putuskan sama ada kita akan cadangkan kerajaan negeri melaksanakan tema tersebut.

‘’Tetapi saya fikir wajar kalau kerajaan negeri (Pakatan Rakyat) menggunakan tema tersebut (Sebangsa,Senegara,Sejiwa)…sebab tema ini lebih mencakup semua kepentingan kaum dan semua aliran parti politik..ia slogan yang lebih inklusif..’’

Berdasarkan kenyataan itu adakah tindakan Pakatan Rakyat pada 2012 itu juga boleh dianggap berada dalam kategori ‘’gila dan tidak layak jadi Ahli Parlimen, kalau sikapnya yang jumud’’.

Apakah kerana Ahmad Zahid dan UMNO sudah ‘satu kelab’ dengan PKR dan DAP maka tindakan ‘gila dan jumud’ mereka ketika menjadi pembangkang pada 2012 harus dilupakan? Manakala apabila pembangkang hari ini iaitu PN ‘mengulangi’ tindakan sama atas hujah yang sama mereka dianggap ‘gila dan jumud’? Siapa sebenarnya ‘gila dan jumud’? Apakah tindakan Pakatan Rakyat pada 2012 itu tidak boleh dianggap mempolitikkan agenda Nasional?

Ahmad Zahid tengoklah balik klip video sidang akhbar Anwar pada 2012 itu yang antara lain, Anwar turut menyifatkan penggunaan tema ‘Janji Ditepati’ adalah tindakan terdesak UMNO-BN .

Tidak cukup dengan Ahmad Zahid, turut ‘galak’ mengkritik tindakan PN ialah penganalisis-penganalisi politik ‘hebat’ yang menganggap tindakan PN itu seolah-olah mengkhianati prinsip federalisme. Kata mereka, ia mampu merenggangkan hubungan antara kerajaan pusat dan negeri memandangkan sambutan Hari Kebangsaan bersifat nasional diraikan bagi mengenang perjuang kemerdekaan negara menerusi penyatuan kaum. Mereka menyifatkan, apa yang dilakukan oleh PN bermotifkan politik dan tidak patut berlaku atas keperluan untuk menghormati semangat berpersekutuan.

Penulis ingin bertanya, apa pula pandangan mereka apabila Kerajaan Pusat menghalang peruntukan kepada Ahli Parlimen Pembangkang? Kalau Ahli Parlimen Pembangkang mahu peruntukan mesti berbincang dengan dua Timbalan Perdana Menteri iaitu Ahmad Zahid dan Fadillah Yusof?

Bagaimana dengan kenyataan pemimpin PHBN bahawa peruntukan dan bantuan kepada sesebuah negeri lebih mudah jika pemerintahan kerajaan negeri dan kerajaan pusat adalah sama? Bagaimana pula dengan kenyataan bahawa peruntukan yang lebih akan diberikan kepada sebuah negeri jika rakyat memilih PHBN pada PRN lalu?

Pertanyaan penulis, adakah apa yang dilakukan itu tidak mengkhianati prinsip federalisme? Tidakkan itu akan merenggangkan hubungan antara kerajaan pusat dan negeri? Tidakkan apa yang dilakukan oleh pemimpin PHBN itu tidak bermotif politik dan ‘’ tidak patut berlaku atas keperluan untuk menghormati semangat berpersekutuan?”

Justeru sebelum Ahmad Zahid, penganalisis politik atau NGO mahu mengecam atau mengkritik tindakan PN itu adalah lebih baik mereka membuat kajian dahulu apa yang pernah dilakukan oleh Pakatan Rakyat yang kini sudah menjadi kerajaan bersama parti ‘anak murid’ Anwar iaitu UMNO-BN ketika sambutan merdeka 11 tahun lalu.Mereka juga patut mengkaji siapa sebenarnya mengkhianati prinsip Federalisme.

Kepada Zahid dan pemimpin kerajaan, biarlah rakyat menilai apa yang dilakukan oleh PN itu benar-benar ‘gila’, ‘jumud’ dan ‘khianati prinsip federalisme atau tidak. Tak payah mahu mengkritik sesuatu yang sebenarnya PH sendiri pernah lakukan dahulu, bukan apa takut nanti orang kata jadi ayam jantan…kokok kuat ekor bergelumang taik!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here