Peguam nafi larikan diri, tak beri kerjasama kepada SPRM

0
167

PEGUAM  yang juga pengarah dan pemegang saham NERS Sdn Bhd (NERS), Mansoor Saat, yang dicari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), menyangkal dakwaan melarikan diri daripada menghadapi pertuduhan.

Mansoor, 69, menegaskan beliau bukan seorang pelarian dan tidak melarikan diri, selain sudah memberi kerjasama kepada SPRM yang mengetahui keberadaannya.

Lapor Beritah Harian, Mansoor berkata, tindakan keluar dari Malaysia dibuat secara sah atas urusan perniagaan, namun ia kini digunakan terhadapnya sebagai isyarat seolah-oleh dirinya bersalah.

“Saya meninggalkan Malaysia pada pertengahan Mei atas urusan perniagaan. Saya kemudian dihubungi oleh pegawai penyiasat SPRM dan memberi maklum balas melalui surat bertarikh 3 Jun 2023 bahawa saya akan kembali selepas menyelesaikan urusan perniagaan.

“Bagaimanapun, pegawai penyiasat SPRM menggesa saya pulang segera ketika kemuncak kempen Pilihan Raya Negeri (PRN). Saya memaklumkan ada urusan yang belum selesai dan akan pulang dalam masa terdekat,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Sebelum ini, menantu bekas Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Datuk Seri Muhammad Adlan Berhan, dilapor menegaskan tidak pernah ditangkap atau dihubungi SPRM selepas didakwa melarikan diri ke luar negara dan dimasukkan dalam senarai orang dikehendaki agensi itu.

Semakan rekod mendapati Muhammad Adlan dan Mansoor meninggalkan Malaysia masing-masing pada pada 17 Mei dan 21 Mei lalu dengan tiada rekod kembali ke tanah air.

Penafian Mansoor itu dilakukan selepas SPRM mengeluarkan kenyataan mengesan kedua-duanya bagi membantu siasatan kes penyelewengan projek pendaftaran, pengambilan dan penyimpanan biometrik pekerja asing bagi sebuah kementerian.

Tegasnya, keengganan pulang ke tanah air sebelum PRN menyebabkan akaun peribadinya dan isteri dibekukan tanpa notis.

Beliau turut mendakwa diganggu secara berterusan oleh pegawai SPRM dengan ancaman fitnah dan pembunuhan watak.

“Kenyataan kononnya saya tidak dapat dihubungi adalah tidak benar. Pegawai penyiasat yang mengendalikan siasatan mengetahui keberadaan saya. Saya tidak akan membenarkan diri saya dibuli untuk menyerah dan melepaskan saham saya untuk dimanfaatkan pemain korporat yang rapat dengan sesetengah pegawai SPRM. Saya menolak naratif palsu ini,” katanya.

Mansoor mendakwa dikaitkan secara tidak sah kerana mempunyai urusan perniagaan dengan Muhammad Adlan.

“Saya seorang ahli perniagaan serta peguam bela dan peguam cara yang mempunyai urusan perniagaan dengan ramai orang, namun saya terkejut kerana hubungan saya dengan Muhammad Adlan yang dikhususkan. Tindakan mengeluarkan kenyataan media bagi mencari keberadaan saya tidak perlu sama sekali. Ia hanya menguatkan kepercayaan saya bahawa wujud usaha berterusan untuk memburuk-burukkan dan membunuh watak dan reputasi, termasuk saya,” katanya.

Mansoor mengesahkan akan kembali ke Malaysia untuk menghadapi pendakwaan sekiranya ada, namun tidak akan berbuat demikian selagi dianiaya.

Beliau turut menolak sebarang cubaan SPRM menggunakan media bagi mempengaruhi pendapat umum terhadapnya atau orang lain sebagai bersalah dan pada masa sama meningkatkan reputasi agensi itu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here