PH tidak dapat sokongan undi BN di DUN Hulu Kelang – Khairy

0
147

BEKAS Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin berkata Pakatan Harapan (PH) tidak mendapat sebarang perubahan dan kelebihan pada kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Hulu Kelang yang menjadi tumpuan paling “hangat” sepanjang Pilihan Raya Negeri (PRN) di Selangor.

Bercakap dalam satu bual bicara siaran langsung di Astro Awani, Khairy menyebut kerusi itu ternyata menjadi satu “case study” yang paling baik untuk menganalisis pemindahan segmen pengundi dari Barisan Nasional (BN) ke PH.

Katanya, jumlah undi yang diperoleh calon Perikatan Nasional (PN) Mohamed Azmin Ali dan calon PH Juwairiya Zulkifli jika dibandingkan dengan bilangan undi pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) lalu, menunjukkan asas sokongan pengundi PH tidak berubah.

Ini kerana, katanya, pada PRU14 kerusi itu dimenangi oleh PH dengan kira-kira 25,000 undi manakala Barisan Nasional (BN) dengan 10,000 undi dan PAS mendapat kira-kira lebih 7,000 undi.

Keputusan rasmi PRN Selangor yang diumumkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengesahkan Azmin mendapat 25,597 undi manakala Juwairiya dengan 23,980 undi.

“Jadi macam mana anda nak jelaskan undi yang lebih itu?

“Semua dapat kat Azmin,” katanya.

Ketika ditanya oleh wartawan, adalah perkembangan itu disebabkan oleh pertambahan bilangan pengundi, Khairy menegaskan ia sekali lagi menunjukkan PH tidak mendapat apa-apa pemindahan segmen termasuk sokongan daripada BN, PN atau pendaftar baru.

“Kemungkinan besar pengundi Hulu Kelang beri (undi) kepada Azmin,” katanya lapor Malaysianow.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here