PRN: Kemenangan PN baik untuk pemulihan ekonomi negara

0
255

KEMENANGAN Perikatan Nasional (PN) dalam pilihan raya negeri di enam negeri pada 12 Ogos ini akan memberi kesan baik kepada ekonomi negara

Peguam Zaid Ibrahim berkata, PN boleh menggunakan kepakaran Tun Dr Mahathir Mohamad untuk mengembalikan ekonomi negara ke landasan yang betul.

Tegasnya, ketika pemimpin lain masih bergelumang dengan teori-teori pemulihan, Mahathir ‘telah ada rekod baik’ dan negara perlu memanfaatkan kepakaran itu ketika masih berpeluang.

“Komuniti perniagaan Cina dan India perlu belajar dari sejarah; mereka sentiasa maju apabila mereka ada hubungan baik dengan jiran Islam mereka.

“Hari ini negara China mempunyai 120 juta penduduk Islam, tetapi negara sekitarnya di bahagian Asia Tengah juga dihuni majoriti penduduk beragama Islam.

“Inisiatif The Chinese Road Belt tidak akan berjaya tanpa sokongan negara-negara Islam di Asia Tengah dan Afrika,” katanya dalam hantaran di Twitternya hari ini.

Zaid seterusnya berkata, malah di era Nabi Muhammad hubungan perdagangan antara peniaga dari China dan Islam juga telah subur mekar.

“Gelaran-gelaran pelik telah dicipta untuk menakutkan komuniti China dan India terhadap ‘gelombang hijau’. Bagaimanapun saya percaya komuniti perniagaan lebih bijak daripada ahli-ahli propaganda,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here