Tak mustahil PN menang PRN di Selangor , kata Khairy

0
150

PILIHAN raya negeri (PRN) enam negeri yang bakal berlangsung pada 12 Ogos depan merupakan referendum rakyat terhadap pentadbiran Kerajaan Perpaduan yang telah memerintah selama lapan bulan.

Bekas Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata, Selangor bakal berhadapan ujian sebenar dalam melihat keberhasilan gabungan Pakatan Harapan (PH) dan Barisan Nasional (BN) untuk mendapatkan sokongan daripada pengundi.

Katanya, berdasarkan rekod prestasi, pentadbiran negeri penyandang dan nombor pengundian awal, Selangor merupakan negeri di bawah Pakatan Harapan (PH) yang akan kalah.

“Bagaimanapun, arus politik di Malaysia pula menunjukkan Perikatan Nasional (PN) mungkin mempunyai momentum,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Katanya, walaupun PH merupakan sebuah parti yang diharapkan untuk kekal berkuasa di Selangor tetapi PN berupaya menguasai negeri itu.

Bekas Ahli Parlimen Rembau itu berkata, bagaimanapun itu bergantung kepada peratusan jumlah rakyat yang keluar mengundi dan kebolehpindahan undi.

Katanya, hanya peralihan sederhana dalam sokongan orang Melayu boleh menyingkirkan PH daripada terus berkuasa di Selangor.

“Semua bergantung kepada kempen mengalihkan pengundi yang belum membuat keputusan akan menjejaskan konfigurasi politik Malaysia,” katanya memetik laporan Sinar Harian.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here