Warga emas, anak mengaku tak salah rogol remaja 15 tahun dalam kereta

0
206

Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

SEORANG lelaki warga emas dan anaknya mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Muar hari ini atas pertuduhan merogol seorang remaja dalam kereta di Kluang, enam tahun lalu.

Mohd. Hashim Saidin, 77, yang berkerusi roda dan anaknya berusia 21 tahun (yang ketika kejadian berusia 16 tahun) membuat pengakuan itu sebaik pertuduhan dibaca jurubahasa di hadapan Hakim Abu Bakar Manat.

Dua beranak tersebut kemudian dibawa ke lokap selepas masing-masing gagal membayar ikat jamin sebanyak RM12,000 dan RM15,000.

Mengikut kertas pertuduhan, anak tertuduh yang bekerja sebagai penghantar barang terlebih dahulu merogol seorang remaja perempuan yang ketika itu berusia 15 tahun di Jalan Kinabalu, Kluang pada pukul 5.15 petang, 25 Mei 2017.

Selepas itu, giliran Mohd. Hashim melakukan perbuatan terkutuk terhadap mangsa sama di kawasan lapang dekat Kampung Abdul Rahman Yasin, Kluang pada PUKUL 6 petang dengan kejadian berlaku dalam kereta dan hari sama.

Berikutan itu, dua beranak didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 376 (3) Kanun Keseksaan yang boleh dikenakan hukuman penjara sehingga 30 tahun dan sebatan 10 kali.

Mahkamah kemudian menetapkan 9 Ogos ini sebutan kes dan serahan dokumen.

Di mahkamah sama, seorang pekerja kedai langsir mengaku bersalah terhadap tiga pertuduhan merogol, persetubuhan luar tabii serta amang seksual fizikal terhadap seorang remaja Orang Kurang Upaya (OKU) lembam, minggu lalu.

Tertuduh, Amirul Shaqirin Sazali, 27, membuat pengakuan itu sebaik ketiga-tiga pertuduhan dibaca di hadapan Abu Bakar.

Mengikut pertuduhan pertama hingga ketiga, dia didakwa merogol, meliwat, dan amang seksual fizikal terhadap remaja berusia 13 tahun dalam sebuah kereta pada pukul 8 malam, 8 Julai lalu.

Berikutan itu, tertuduh didakwa mengikut Seksyen 376 (3), Seksyen 377C Kanun Keseksaan dan Seksyen 14 (a) Akta Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak 2017.

Mahkamah kemudian menetapkan 24 Julai ini untuk menjatuhkan hukuman serta tiada jaminan ditawarkan terhadap tertuduh.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Danial Munir manakala kesemua tertuduh tidak diwakili peguam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here