Saifuddin sudah ‘move on’ berhubung isu surat RoS

0
203

“Saya dah ‘move on’ daripada episod itu.”

Demikian reaksi Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail ketika ditanya mengenai isu tular surat Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS) membabitkan keputusan Perhimpunan Agung UMNO (PAU) 2022 tidak mempertandingkan dua jawatan tertinggi parti itu.

BH Online melaporkan Saifuddin berkata, UMNO juga akan menjalani pemilihan seperti yang ditetapkan parti pada Sabtu ini.

Terdahulu tular dokumen didakwa surat daripada RoS yang menjawab berhubung isu dua jawatan tertinggi UMNO tidak dipertandingkan pada pemilihan parti itu kali ini.

Isi kandungan surat terbabit mendakwa usul tambahan supaya jawatan Presiden dan Timbalan Presiden UMNO tidak dipertandingkan yang diluluskan pada PAU 2022 lalu, adalah tidak sah.

Bagaimanapun, Saifuddin dalam satu kenyataan sebelum ini memaklumkan, Kementerian Dalam Negeri (KDN) memberi pengecualian kepada UMNO daripada pematuhan Seksyen 13(1)(c)(iv) Akta Pertubuhan 1966, berhubung keputusan usul tambahan terbabit.

Keputusan itu diberi mengikut Seksyen 70 Akta Pertubuhan 1966, yang memperuntukkan menteri boleh menggunakan budi bicaranya untuk mengecualikan mana-mana pertubuhan berdaftar daripada semua atau mana-mana peruntukan dalam Akta Pertubuhan 1966.

Presiden UMNO yang juga Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi turut memaklumkan pihaknya sudah menerima surat daripada KDN, yang mengesahkan bahawa RoS menerima usul tiada pertandingan untuk dua jawatan tertinggi parti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here