Hentikan nepotisme! Kita tidak mahu ideologi itu

0
206

NEPOTISME merujuk kepada amalan menunjukkan pilih kasih terhadap ahli keluarga atau rakan rapat dalam perniagaan atau organisasi lain.

Bagi Ketua Penerangan Perikatan Nasional (PN) Wilayah Persekutuan, Mahathir Mohd Rais tidak dinafikan ini dilihat sebagai lumrah di Malaysia dan sejujurnya ia mempunyai lebih banyak konotasi negatif daripada positif.

“Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim telah melantik anak perempuannya sendiri, Nurul Izzah sebagai penasihat menteri kewangan dan ekonomi.

“Seperti yang dikatakan oleh Datuk Seri Hamzah Zainudin, pelantikan Nurul Izzah adalah memalukan. Ia merosakkan imej baik negara kita,” katanya dipetik Suara Merdeka.

Kata Mahathir lagi, nepotisme melemahkan meritokrasi iaitu kepercayaan bahawa orang harus diupah dan dinaikkan pangkat berdasarkan kebolehan dan kelayakan mereka dan bukannya hubungan peribadi mereka.

“Saya pasti ramai individu yang bertungkus lumus untuk mendapatkan jawatan yang disandang Nurul Izzah sekarang.

“Nampaknya golongan kaya semakin kaya melalui ideologi nepotistik ini yang dilaksanakan dalam kerajaan kita sekarang,” katanya.

Jelasnya, kebencian dan kepahitan yang akan datang daripada ini akan membawa kepada persekitaran kerja yang toksik dan semangat menurun.

Soalnya, bagaimanakah pemimpin politik sepatutnya memimpin apabila wujudnya budaya berat sebelah ini.

“‘Malaysia Madani’ kelihatan seperti satu lagi program yang dibuat untuk menyara keluarga sendiri dan ini adalah pandangan pembangkang terhadap program tersebut.

“Ini khususnya mampu berlaku memandangkan orang atasan program ini adalah daripada latar belakang yang sama.

“Ideologi Nepotisme tidak boleh dibiarkan dalam PKR.

“Sebagai ahli politik yang berada dalam Perikatan Nasional, saya datang dari latar belakang yang amat berbeza, dan mereka menerima saya kerana semangat patriotism dan kredibiliti saya.

“Kita tidak boleh mempunyai kerajaan dan organisasi yang datang dari satu keluarga. Ini akan mengganggu keamanan yang sedang didiami oleh rakyat,” katanya, lapor Berita Bersatu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here