Wan Rosdy pegang lapan portfolio

0
333

MENTERI Besar Pahang, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail memegang lapan portfolio dalam pentadbiran kerajaan negeri yang diumumkan pagi tadi.

Adun Jelai itu bertanggungjawab dalam portfolio perancangan, kewangan, tanah, sumber asli, tenaga dan air.

Selain itu, dia turut memegang portfolio berkaitan pembangunan ekonomi, perladangan dan komoditi.

Anak kepada bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak, Mohd Nizar pula diberi tanggungjawab menjaga portfolio pelaburan, perindustrian, sains, teknologi dan inovasi.

Adun Benta, Mohd Soffi Abd Razak yang juga exco kanan kerajaan Pahang memegang portfolio pertanian, industri asas tani, bioteknologi dan pendidikan.

Seorang lagi exco kanan, Syed Ibrahim Syed Ahmad yang juga Adun Kerdau memegang portfolio hal ehwal agama Islam, pembangunan luar bandar dan hal ehwal Orang Asli.

Adun Bebar, Mohammad Fakhruddin Mohd Ariff pula memegang portfolio kerja raya, pengangkutan dan kesihatan.

Portfolio hal ehwal felda, koperasi dan usahawan pula dipegang Adun Muadzam Shah, Razali Kassim manakala Adun Pelangai, Johari Harun pula memegang portfolio kerajaan tempatan, perumahan, alam sekitar dan teknologi hijau.

Adun Guai dan Adun Dong yang baru menjadi wakil rakyat untuk penggal pertama, Sabariah Saidan dan Mohd Fadzli Mohamad Kamal turut tersenarai sebagai exco dalam barisan kerajaan Pahang.

Sabariah memegang portfolio kebajikan masyarakat, pembangunan wanita dan keluarga, manakala Mohd Fadzli pula memegang portfolio komunikasi dan multimedia, belia, sukan dan badan bukan kerajaan.

Dua Adun Pakatan Harapan (PH) yang turut dilantik sebagai exco ialah Adun Teruntum, Sim Choon Siang dan Adun Triang, Leong Yu Man.

Sim diamanahkan memegang portfolio hal ehwal pengguna dan sumber manusia, manakala Leong pula memegang portfolio perpaduan, pelancongan dan kebudayaan.

Wan Rosdy dalam sidang media selepas pengumuman barisan exco dan portfolio itu berharap semua pihak dapat mengetepikan sentimen politik dan perbezaan ideologi supaya dapat bekerja sebagai satu pasukan yang mantap.

“Saya harap semua agenda pembangunan negeri dan kebajikan rakyat dapat terus dilaksanakan dengan cemerlang.

“Laksanakanlah segala tugas yang diberikan dengan penuh rasa tanggungjawab dan amanah untuk menjadikan Pahang sebuah negeri maju dapat dicapai,” katanya menurut MalaysiaKini.

Wan Rosdy turut meminta rakyat Pahang memberi peluang dan kepercayaan kepada kerajaan Pahang yang baru dibentuk ini demi kestabilan dan kemakmuran negeri.

“Sudah sampai masanya untuk kita membuka lembaran baharu ke arah politik matang serta meraikan perbezaan antara kita dalam suasana kepelbagaian kaum dan agama,” katanya lagi.

Pada PRU-15 lalu, BN memperoleh 16 kerusi dewan undangan negeri (DUN) manakala Perikatan Nasional (PN) pula mendapat 17 kerusi dan PH memenangi lapan kerusi DUN.

Bagaimanapun, kerajaan Pahang dapat dibentuk selepas BN bersetuju untuk menjalinkan kerjasama dengan PH.

BN mendapat kerusi ke-17 mereka selepas menang dalam pilihan raya kecil (PRK) Tioman pada 7 Disember lalu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here