Sukma: Ahmad Faizal kesal insiden kejar pengadil

0
316

MENTERI Belia dan Sukan Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu kesal dengan insiden seorang pegawai yang bertindak mengejar pengadil pada aksi separuh akhir bola sepak lelaki Sukan Malaysia (Sukma) malam tadi.

Beliau berkata walaupun agak biasa untuk berlaku suasana tegang dalam perlawanan bola sepak, insiden tidak bersemangat kesukanan seperti itu tidak sepatutnya berlaku, terutamanya pada Sukma yang menjadi medan mencungkil bakat.

“Memang kita peminat sukan kadang-kadang tak setuju dengan keputusan pengadil, tak suka dengan tindakan-tindakan pemain dari pasukan lawan dan sebagainya, tetapi kita berada di sini untuk mencungkil bakat baharu dan membangunkan sukan negara.

“Selain kita nak mengejar kegemilangan, jauh lebih penting adalah untuk memajukan sukan itu sendiri. Sukma merupakan medan untuk mengeratkan hubungan silaturahim dan ukhuwah antara semua peserta.

“Namun, perkara ini telah pun berlaku, kita belajar dari kesilapan dan bergerak ke hadapan. Saya harap perkara-perkara ini tidak akan berlaku lagi sampai bila-bila,” katanya pada sidang media selepas prapelancaran Ekspo Industri Sukan Kuala Lumpur (EISKL) 2022 di sini hari ini.

Beliau diminta mengulas mengenai tindakan seorang pegawai pasukan Wilayah Persekutuan dilayangkan kad merah selepas melakukan provokasi terhadap pengadil yang menyaksikan beliau mengejar pengadil tersebut di tengah padang selepas diperintah keluar.

Bagaimanapun, suasana terkawal dengan bantuan pihak polis.

Pulau Pinang mencatatkan kemenangan tipis 1-0 menerusi sepakan penalti disempurnakan ketua pasukan Mohd Danial Irfan Mohd Nadzri pada minit ke-40 di Stadium UiTM Shah Alam, untuk bertemu juara hatrik edisi 2006-2010, Terengganu yang menewaskan Selangor 2-1.

Ahmad Faizal berkata, walaupun Sukma kali ini mempunyai beberapa insiden tidak diingini seperti kes doping, secara keseluruhannya temasya itu dianjurkan dengan baik dan mendapat pujian daripada ketua-ketua kontinjen negeri.

“Masalah doping sejak beberapa edisi sebelum ini, namun saya rasa usaha kita untuk memastikan atlet yang dah buat persiapan untuk bertanding tercapai. Yang saya kecewa adalah kerana ada acara-acara terpaksa digugurkan (kerana kurang penyertaan),” katanya.

Sementara itu, beliau berkata Kementerian Belia dan Sukan (KBS) menyasarkan kadar pertumbuhan syarikat industri sukan meningkat 30 peratus dalam tempoh 10 tahun lagi.

Beliau berkata, laporan Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) merekodkan nilai industri sukan Malaysia pada 2017 adalah RM18.8 bilion dengan penglibatan 36,511 tenaga kerja, yang beliau percaya ia semakin meningkat.

EISKL 2022 akan berlangsung bermula 6-8 Okt ini di Kompleks Sukan Negara, Bukit Jalil. – BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here