Pelaku rasuah bunuh masa hadapan bangsa, pemusnah negara

0
26

PELAKU rasuah perlu dilihat sebagai musuh yang mahu membunuh masa hadapan generasi akan datang dan sedang memusnahkan negara.

Ketua Pasukan #RasuahBuster, Datuk Dr. Hussamuddin Yaacob berkata, aktiviti korupsi yang sudah berakar terlalu lama telah menyebabkan penderitaan yang tidak berkesudahan.

Tegas beliau, amalan rasuah yang telah mengaibkan dan mengorbankan maruah negara oleh sesetengah individu perlu dihentikan dengan kadar segera.

“Sudah-sudahlah membiarkan rakyat terzalimi kerana tidak ada keadilan ekonomi dan sosial.

“Kita tak perlu bina kubu seperti tembok China untuk membentengi negara daripada musuh.

“Cukup untuk kita bina tembok moral dan keimanan untuk pertahanan diri yang membentengi rasuahdaripada terus-terusan membarah,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam majlis pelancaran buku ‘Korupsi dan kemunafikan politik Melayu’ hari ini, lapor Utusan TV.

Sultan Perak, Sultan Nazrin Shah berkenan untuk mencemar dulu bagi melancarkan buku tersebut.

Turut hadir ialah pimpinan parti politik termasuk kepimpinan Pemuda UMNO, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), PKR dan Part Ikatan Demokratik Malaysia (MUDA).

Mengulas lanjut, Hussamuddin berkata, sifat mabuk kuasa dan gila kepada kuasa telah menyebabkan ramai orang menjadi buta.

Jelas beliau, semua orang perlu memilih corak kepimpinan dan pemimpin bermaruah, berprinsip, mengutamakan rakyat dan mampu membina serta membangunkan negara dengan baik.

“Jangan memilih pemimpin yang menjadikan rakyat alat dan kuda tunggangan untuk memenuhi cita-cita peribadi mereka.

“Wang negara yang diselewengkan, bocor dan tiris di sini-sana kerana memenuhi sifat tamak dan kepentingan peribadi pelaku rasuah.

“Sampai bilakah kita harus leka dan tenggelam dalam pendustaan mereka yang tidak bertanggungjawab,” katanya.

Hussamuddin menambah, #RasuahBusters telah turun padang ke setiap pelosok negeri untuk berjumpa orang ramai untuk berbicang dan merangka strategi transformasi memerangi rasuah.

Selain itu, jelas beliau, pihaknya juga menganjurkan dialog bersama para pelajar di sekolah dan pusat pengajian bagi membolehkan mereka menjadi sebahagian daripada gerakan memerangi rasuah.

“Alhamdulillah hari ini sokongan yang semakin meningkat dan suara anti rasuah semakin lantang bergema di seluruh negara tak kira oleh ahli politik, anak kecil atau siapa-siapa pun juga,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here