Dua lelaki upahan ah long siber didenda RM24600

0
299

Oleh BADLISHAH MAT

MAHKAMAH Majistret Alor Setar menjatuhkan hukuman denda RM12,300 setiap seorang terhadap dua lelaki yang mengaku bersalah terhadap empat pertuduhan melakukan perbuatan khianat dan menakutkan secara jenayah, kira-kira dua minggu lalu.

Tertuduh, Mohd. Nain Ismail, 38, dan Asmadi Abu Hassan, 41, membuat pengakuan itu di hadapan Majistret Siti Norhidayah Mohd. Noor selepas mereka didakwa secara bersama melakukan khianat dengan cara menyimbah cat ke rumah seorang individu hingga menyebabkan pemilik kediaman berkenaan kerugian RM500.

Kedua-dua individu itu turut didakwa secara bersama terhadap kesalahan menakutkan secara jenayah terhadap seorang wanita berusia 50 tahun dengan cara menampal notis tertera amaran supaya membayar hutang.

Kedua-dua perbuatan terbabit dilakukan mereka di sebuah rumah di Taman Desa Anggerik, Jalan Perak di Alor Setar antara pukul 2.38 petang hingga 2.39 petang, 10 September lalu.

Prosiding dikendalikan Pegawai Pendakwa Polis, Inspektor Ruslan Usman, manakala kedua-dua tertuduh diwakili peguam Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK), H. A Chua.

Siti Norhidayah turut memerintahkan hukuman penjara selama 12 bulan sekiranya gagal membayar denda berjumlah RM3,000 yang dikenakan bagi setiap tertuduh yang menghadapi dua pertuduhan terbabit.

Sementara itu, di kamar Mahkamah Majistret berasingan, Majistret Muhammad Zul Hilmi Latif menjatuhkan hukuman denda RM6,300 setiap seorang terhadap Mohd. Nain dan Asmadi yang mengaku bersalah bagi dua lagi pertuduhan.

Bagi pertuduhan pertama, mereka didakwa secara bersama melakukan khianat dengan cara menyimbah cat di sebuah rumah di Kampung Haji Burhan, Jalan Langgar di Alor Setar hingga menyebabkan pemilik rumah kerugian RM3,000 antara 2.11 petang hingga 2.12 petang, 10 September lalu.

Dalam pertuduhan kedua, mereka juga secara bersama didakwa dengan sengaja menakutkan secara jenayah seorang lelaki dengan cara menampal notis bertulis ugutan secara jenayah di lokasi dan tarikh yang sama.

Pertuduhan itu dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Negeri, Asmaa’ Zamri manakala kedua-dua tertuduh diwakili peguam YGBK, Nur Farhana Mohd. Fadzil serta Saidina Khatijah Zaharah Khairunisak Mohd. Noor.

Muhammad Zul Hilmi turut menetapkan agar kedua-dua tertuduh dipenjara selama 18 bulan jika gagal membayar denda itu.

Keempat-empat pertuduhan terhadap mereka dikenakan di bawah Seksyen 427 dan Seksyen 506 Kanun Keseksaan yang dibaca bersama Seksyen 34 kanun tersebut.

Pada 11 September lalu, polis memberkas dua lelaki terbabit yang menjadi orang suruhan ah long siber untuk mengugut dan melakukan khianat ke atas peminjam wang yang gagal membayar hutang mereka.

Suspek juga merupakan peminjam kepada ah long itu dan ekoran gagal membuat bayaran semula, mereka ditawarkan pekerjaan tersebut dengan upah mengikut pakej iaitu RM350 untuk perbuatan membaling cat, RM150 (merantai pagar) dan RM50 (menampal notis ugutan).

Kedua-dua mereka yang tiada pilihan terpaksa melakukan kerja itu untuk melangsaikan hutang dan mendakwa hanya berurusan dengan sindiket utama ah long itu melalui aplikasi WhatsApp tanpa pernah bersemuka. – SB

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here