Mahkamah rayuan kekal hukuman penjara bekas broker tanah terlibat aktiviti pengubahan wang haram

0
196

MAHKAMAH Rayuan hari ini mengekalkan hukuman penjara lima tahun dan denda RM1 juta terhadap bekas broker tanah tidak berlesen berhubung aktiviti pengubahan wang haram kira-kira 18 tahun lepas.

Gan Kiat Bend, 64, gagal dalam rayuan terakhirnya untuk mengetepikan sabitan dan hukuman penjara serta denda itu setelah ditolak oleh panel tiga hakim Mahkamah Rayuan.

Hakim Datuk Hanipah Farikullah, yang mengetuai panel itu berkata tiada merit dalam rayuan Gan dan juga tiada kekhilafan oleh mahkamah sebelum ini untuk mewajarkan campur tangan Mahkamah Rayuan.

Dua lagi hakim ialah Datuk Nordin Hassan dan Datuk Mohd Nazlan Mohd Ghazali.

Gan, yang diikat jamin RM170,000 sementara menunggu rayuannya selesai, diperintahkan oleh Mahkamah Rayuan supaya mula menjalani hukuman penjara itu hari ini selepas mahkamah mengeluarkan waran komital terhadapnya.

Gan dituduh dengan empat pertuduhan membabitkan pengubahan wang haram dengan menerima hasil daripada aktiviti haram berjumlah RM2.4 juta, yang didakwa dilakukan di Standard Chartered Bank Malaysia Berhad, di Jalan Ampang, Selangor, antara 19 Nov 2003 dan 9 Jan 2004.

Pada 23 Dis 2010, Mahkamah Sesyen menjatuhkan hukuman penjara lima tahun serta denda RM1 juta dan jika gagal membayarnya, penjara setahun bagi pertuduhan pertama dan penjara dua tahun bagi pertuduhan kedua.

Gan dijatuhi hukuman penjara enam bulan bagi pertuduhan ketiga dan dua tahun penjara bagi pertuduhan keempat. Hukuman itu berjalan serentak, bermakna dia hanya perlu menjalani hukuman penjara lima tahun.

Mahkamah Sesyen juga memerintahkan Gan membayar penalti RM2.4 juta atau levi di bawah Seksyen (2) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001, jika gagal membayar penalti dalam tempoh setahun, dia perlu dipenjara setahun dan penjara lapan bulan.

Gan gagal dalam rayuannya di Mahkamah Tinggi yang menolaknya pada 10 Mac 2017.

Gan membayar denda RM1 juta itu tetapi tidak membayar penalti RM2.4 juta.

Dia pada mulanya didakwa bersama seorang lagi broker tanah tidak berlesen Ismail Hussin yang telah meninggal dunia.

Gan diwakili peguam Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah manakala pendakwaan diwakili Timbalan Pendakwa Raya Datuk Dusuki Mokhtar, Nahra Dollah dan Samihah Rhazali.

— BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here