Warga Bangladesh pemegang Pemastautin Tetap jadi dalang projek pasport ditahan

0
417

Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) menumpaskan kegiatan dua sindiket Rekalibrasi Tenaga Kerja (RTK) yang berselindung di sebalik agensi pekerjaan haram dan syarikat pembinaan yang mengaut keuntungan melebihi RM2 juta.

Ketua Pengarahnya, Datuk Seri Khairul Dzaimee Daud berkata, satu daripada sindiket itu didalangi warga Bangladesh berusia 42 tahun serta berstatus pemegang Pemastautin Tetap (MyPR) yang berkahwin dengan seorang warga tempatan.

Sindiket kedua didalangi seorang wanita tempatan berusia 36 tahun yang berkahwin dengan seorang warga Bangladesh yang mempunyai pas lawatan sosial jangka panjang.

Beliau berkata, serbuan dijalankan di dua premis berasingan iaitu di Jalan Lumut, Kuala Lumpur dan Pandan Cahaya, Ampang, Selangor oleh Bahagian Perisikan dan Operasi Khas pada Rabu lalu.

Hasilnya, menurut beliau, enam tangkapan dibuat.

“Berdasarkan bayaran yang dikenakan serta jumlah rampasan pasport, setiap individu dikenakan bayaran antara RM3,500 hingga RM4,200.

“Taktik sindiket ini adalah menubuhkan syarikat pembinaan dan agensi pekerjaan haram bagi mengaburi pihak berkuasa dengan meyakinkan pelanggan untuk urusan pengambilan pekerja asing, khususnya melalui RTK yang dimulakan sejak tahun lalu,” katanya pada sidang media di Putrajaya, lapor Harian Metro.

Hasil serbuan di dua lokasi itu, Imigresen merampas 488 naskhah pasport antarabangsa terdiri daripada 457 pasport Bangladesh, masing-masing lapan naskhah pasport Indonesia, India dan Pakistan, enam pasport Myanmar dan sekeping pasport Nepal.

Turut dirampas 12 cap syarikat, dua set komputer dan wang RM38,308 hasil keuntungan daripada aktiviti berkenaan.

Khairul Dzaimee berkata, berdasarkan siasatan, pemilik premis pada serbuan pertama di Jalan Lumut adalah warga Bangladesh yang mendapat MyPR pada 2015.

Turut ditahan pada serbuan pertama adalah seorang pekerja warga Bangladesh.

“Hasil risikan yang dijalankan selama dua bulan mendapati, syarikat pembinaan itu beroperasi sejak 2014 dan disyaki menjalankan aktiviti sebagai ejen menguruskan permohonan pekerja asing sekitar tahun lalu,” katanya.

Menurut beliau, pada operasi kedua, pihaknya memeriksa sebuah premis yang menjalankan aktiviti sama sebelum menahan seorang wanita tempatan yang juga pemilik syarikat pembinaan bersama suaminya.

Katanya, turut ditahan di premis itu adalah dua lelaki warga Bangladesh berusia 36 hingga 52 yang berperanan sebagai pengantara syarikat dan pelanggan.

“Kes masih dalam siasatan dan kesemua pasport yang dikeluarkan itu akan dibatalkan.

“Enam individu berusia 36 hingga 52 tahun itu ditahan di lokap Jabatan Imigresen mengikut Akta Imigresen 1959/63 dan Peraturan-Peraturan Imigresen 1963 dan siasatan dijalankan mengikut Seksyen 12(1) (f) Akta Pasport 1966.

“Sabit kesalahan boleh didenda tidak lebih RM10,000 atau penjara tidak lebih lima tahun atau kedua-duanya sekali,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here