PKR jangan terlalu yakin dengan kekuatan sendiri

0
407

Oleh MOHD AZAM MOHD ATAN

BERDASARKAN keputusan tidak rasmi pemilihan Parti Keadilan Rakyat (PKR), ahli parti itu telah menyatakan pilihan mereka apabila memilih bekas Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli sebagai Timbalan Presiden parti.

Rafizi mendapat 68,992 undi meninggalkan pesaingnya, Ahli Parlimen Kulim – Bandar Baharu, Datuk Saifuddin Nasution Ismail yang mendapat undi sebanyak 50, 038.

Pada pemilihan kali ini juga, tiga daripada empat jawatan Naib Presiden dimenangi orang Rafizi iaitu Ahli Parlimen Tanjong Malim, Chang Lih Kang (41,209 undi); Ahli Parlimen Setiawangsa, Nik Nazmi Nik Ahmad (40,506 undi) dan Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Aminuddin Harun (38,894 undi).

Seorang lagi dari Kem Rafizi iaitu Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Tiga, Rodziah Ismail memenangi jawatan Ketua Wanita PKR dengan majoriti tipis 21,962 undi menewaskan pencabarnya, Fadhlina Sidek (21,502).

Dengan kemenangan ramai pemimpin daripada Kem Rafizi, Nik Nazmi telah membuat andaian bahawa kemenangan mereka adalah manifestasi ahli PKR menolak pendekatan ‘khemah besar’.

Katanya, anggota parti telah menghantar isyarat jelas bahawa mereka mengharapkan PKR untuk memperkukuh gabungan Pakatan Harapan (PH) yang sedia ada.

Namun, adakah Nik Nazmi dan penyokong PKR sedar bahawa adalah sukar untuk PH menang Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15)  jika tiada kerjasama politik dengan parti lain bagi membolehkan strategi satu lawan satu dengan Barisan Nasional (BN).

Walaupun ada cakap-cakap mengatakan sentimen di Dewan Undangan Negeri (DUN) dan Parlimen adalah berbeza, tapi sebenarnya ia sedikit sebanyak dapat memberi gambaran bahawa jika berlaku pertandingan tiga penjuru, maka BN akan mempunyai kelebihan.

Ini kerana pengundi yang menolak BN tidak tahu mahu mengundi parti mana menyebabkan undi golongan itu berpecah dan buktinya walaupun BN menang di Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor, undi popular tidak memihak kepada mereka.

Pengajaran daripada PRN Melaka dan Johor juga amat besar jika diambil sebagai penanda aras bagaimana PKR tidak memenangi satu kerusi pun di Melaka dan di Johor hanya memenangi satu kerusi.

Dan jika PKR dengan yakin mengatakan mereka mampu menarik pengundi atas pagar untuk menyokong mereka pada PRU15, ia adalah amat sukar kerana dalam Pemilihan PKR sendiri, hanya 12 peratus daripada 1.1 juta ahlinya keluar mengundi.

Jadi usaha untuk menarik ahli sendiri untuk mengundi pun gagal, bagaimana mahu menarik orang luar yang tidak mempunyai ‘DNA’ politik untuk menyokong PKR.

Tambahan pula, sebelum ini pernah didedahkan bahawa Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim sukar mendapat sokongan majoriti Ahli Parlimen untuk membolehkannya menjadi Perdana Menteri selepas Tun Dr Mahathir Mohamad meletakkan jawatan.

Oleh sebab itu, PKR tidak boleh menolak sepenuhnya pendekatan ‘khemah besar’ kerana ia adalah satu-satunya jalan untuk menghalang BN yang didominasi kluster mahkamah untuk kembali berkuasa.

Matlamat untuk menghalang BN kembali berkuasa adalah lebih besar berbanding ideologi politik masing-masing kerana apabila kluster mahkamah mendapat kuasa, maka adalah mencabar bagi parti pembangkang untuk bangkit semula.

Maka, dengan sebab itu parti-parti selain BN perlu bergabung, mengetepikan ego dan prinsip tidak bertempat kerana semuanya mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing dalam menghadapi PRU15.

Berbincanglah dengan teliti dan bersatu demi rakyat kerana tarikh PRU15 boleh diadakan pada bila-bila masa kerana BN ketika ini dilihat amat agresif mendesak supaya pilihan raya disegerakan kerana mereka tahu pihak lawan masih belum bersatu.

*Penulis adalah penganalisis politik dan ekonomi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here