PAS konsisten perkukuhkan MN, perkasa PN menjelang PRU-15

0
31

Oleh RIZQI ZABIDI

PAS konsisten berpegang kepada keputusan dibuat parti itu sebelum ini, untuk memperkukuhkan Muafakat Nasional (MN) dan memperkasakan Perikatan Nasional (PN) menjelang pilihan raya umum (PRU) akan datang.

Menurut Pengarah Pilihan Raya Pas Pusat, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md. Nor, partinya konsisten terhadap keputusan itu memandangkan kedua-dua gagasan tersebut memiliki matlamat sama iaitu membawa kepada penyatuan ummah.

Katanya, langkah untuk memperkukuhkan kedudukan politik orang Melayu dan menyatupadukan ummah amat penting ketika cabaran kepada umat Islam di seluruh dunia kini dilihat semakin hari, semakin meningkat.

“Cabaran kepada umat Islam ini datang dari pelbagai penjuru dan ‘ubat’ untuk menghadapi semua isu ini adalah memperkukuhkan perpaduan serta kerjasama dalam kalangan umat Islam.

“Pas tak ada masalah untuk bekerjasama dengan PN mahu pun MN dalam memperkukuhkan umat Islam di Malaysia terutamanya dalam bidang politik. Kedua-dua gagasan itu ada kepentingan untuk Islam dan Melayu,” katanya.

Beliau yang juga Menteri Besar Kedah berkata demikian dalam sidang akhbar di Wisma Darul Aman di Alor Setar, hari ini.

Muhammad Sanusi menambah, walau apa pun alasan diberikan pihak lain untuk menolak apa-apa gagasan, Pas tetap mengajak untuk memperkukuhkan perpaduan Melayu politik Islam di negara ini.

Katanya, kuasa politik Melayu mesti dominan berdasarkan komposisi kaum di Malaysia dan sejarah latar belakang negara.

“Bagi berdepan cabaran masa depan pula, kita mesti bersatu padu. Benda lain yang mengganggu-gugat usaha menyatu padukan Melayu dan Islam, perlu diketepikan oleh sesiapa pun.

“Ketepikan kepentingan diri, peribadi dan kelompok. Marilah bersatu-padu untuk mengukuhkan kuasa politik umat Islam dan Melayu,” katanya.

Ditanya sama ada pegangan tersebut bermaksud Pas sedia bekerjasama dengan UMNO dalam PRU akan datang, Muhammad Sanusi kata partinya itu langsung tiada masalah dengan perkara itu.

“Pas tak ada masalah apa. Kalau UMNO ada masalah, itu mereka punya pasal. Jadi merekalah yang kena selesaikan,” katanya. – SB

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here